U novome broju Glasa Koncila pročitajte…

3.6.2015.

gk tiskano v

“Kada je vjera na udaru, možemo se obratiti Mariji”, poruka je istaknuta na naslovnoj stranici novoga 23. broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 7. lipnja s proslave zaštitnice grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata.

Slika koja svake godine odlazi s proslave zaštitnice hrvatske metropole ni ovaj put nije izostala: lik Majke Božje od Kamenitih vrata okružen brojnim vjernicima prošao je gradskim središtem u dostojanstvenoj procesiji, a na misi se posebno molilo za domovinu i branitelje, kao i one kojima je povjerena vlast upravljanja da u dijalogu riješe otvorena pitanja.

Aktualnim događajima, vezanim uz zahtjeve branitelja i susret s predsjednikom Vlade, posvećen je i komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića koji je taj sastanak okarakterizirao kao pobjedu ljudskosti, normalnosti i demokratičnosti jer su sjeli predstavnici dviju skupina i time zaustavili nabujale tenzije u hrvatskom društvu i prijeteću nepoželjnu eskalaciju nasilja.

“Odgovorne vlasti ni u kojoj državi ne bi tako dugo izbjegavale takav susret i razgovor s braniteljima kao što su to činile aktualne vlasti, demonstrirajući na taj način ne samo svoju bahatost i aroganciju, nego i bešćutnost i objektivno zanemarivanje općega dobra hrvatskoga društva i hrvatske države”, napisao je urednik Miklenić. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju povod su za razgovor sa sugovornicom Željanom Tomić koja progovara o pitanjima iz primarne zdravstvene zaštite, ali se osvrće i na problem odljeva hrvatskoga kadra iz zdravstva te upozorava da će uskoro trebati “uvoziti” liječnike i medicinske sestre.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Novi broj donosi i više dužih izvještaja sa zanimljivih tribina i događaja: tako se piše o proslavi Dana Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, posljednjoj tribini u nizu “Zajednički vidici” koja je bila posvećena bl. Alojziju Stepincu, a iz Križevaca dolazi vijest sa sedmih Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Reportaža iz župe Podcrkavlje u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji pokazuje socijalnu sliku župe, ali i redoviti pastoralni rad u koji su uključeni ministranti, čitači, pjevači i molitvena skupina kroz oči župnika Davorina Anđića i zauzetih župljana. Mladi su u svojoj rubrici pisali o tome kako spojiti mladenaštvo i duhovnost, kako biti pobožan, koji se sadržaji nude mladima u hrvatskim biskupijama.

U redovitim rubrikama u trećem nastavku povijesnoga feljtona dr. Anđelko Mijatović piše o sedamdesetoj obljetnici Bleiburga i križnoga puta hrvatskoga naroda, a u posljednjem nastavku teološkoga promišljanja govori se o kršćaninu 21. stoljeća kao mistiku u povodi 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena je Danica Bedeković, dok se u rubrici “Naši razgovori” odgovara na pitanja “Može li predbračni ugovor biti zaprjeka za vjenčanje?” i “Kada je sv. Jeronim proglašen svetim?”.

Inozemne vijesti “obojane” su blaženim Alojzijem Stepincem: sa susreta hrvatske Predsjednice s papom Franjom poslana je poruka da Papa nema dvojbi oko Stepinčeve kanonizacije, dok je tema bl. Stepinca bila i u središtu razgovora u Beogradu između predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana i predstavnika Srpske pravoslavne Crkve.

Susret u Godini posvećenoga života ovoga puta predstavlja život i djelovanje dominikanca Drage Kolimbatovića, dok su na posljednjoj stranici objavljene dvije vijesti izvan granica Hrvatske: svjedočanstvo iz Švicarske djevojke koja se spasila iz nasilne sekte te vijest o novoizgrađenom hrvatskom kulturnom vrtu u Clevelandu. (it, gk)