Skip to content

Predsjednica Grabar-Kitarović u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici

Predsjednica Republike i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici

DSC 058

Predsjednica Republike započela je posjet susretom sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice komodorom Predragom Stipanovićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Dragom Lovrićem, koji su joj prezentirali spremnost i stanje Hrvatske ratne mornarice.

U nastavku posjeta, Predsjednica Republike posjetila je dva broda Hrvatske ratne mornarice te je tom prilikom izjavila:

“Zadovoljna sam dosad viđenim, naravno moj radni posjet se nastavlja danas i dalje tijekom dana, tako da će biti vremena za detaljnije ocjene. Ono što mogu u ovom trenutku kao Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH reći jest kako je stanje u Hrvatskoj ratnoj mornarici dobro i kako je Hrvatska ratna mornarica spremna za izvršavanje svih ustavom i zakonima propisanih zadaća.

Posebno želim istaknuti svoje zadovoljstvo ljudima – našim mornarima, dočasnicima i časnicima na službi u Hrvatskoj ratnoj mornarici, koji su visoko motivirani i obučeni te koji profesionalno obavljaju sve svoje zadaće.

Pritom im želim ovom prilikom čestitati na nedavnom uspješnom ispaljivanju protubrodske rakete RBS-15, te tako vlastitim znanjem i vlastitim snagama zadržali ovu raketnu sposobnost Hrvatske ratne mornarice.

Što se tiče drugih projekata modernizacije i opremanja Hrvatske ratne mornarice, moram reći kako mi je drago što su ti procesi u proteklom razdoblju konačno pokrenuti – od izgradnje obalnih ophodnih brodova, modernizacije radarske mreže na obali i otocima te nabavci protuminskog broda. Sa modernizacijom se treba nastaviti i dalje, naravno prema mogućnostima, no svakako želim naglasiti kako je i ulaganje u ljude izuzetno važno.

Upravo ljudi – dobro obučeni i visoko motivirani čine onu najveću vrijednost obrambenog sustava, jer je činjenica kako će za modernizaciju i opremanje, u onom mjeri u kojoj bi to Oružane snage željele, uvijek nedostajati sredstava.

I za kraj, također želim se posebno osvrnuti i na pripremu Hrvatske ratne mornarice za sudjelovanjem broda ‘Andrija Mohorovičić’ u humanitarnoj operaciji na Mediteranu. Velika je to i odgovorna zadaća koja je stavljena pred Hrvatsku ratnu mornaricu. Želim napomenuti kako je riječ o jednoj humanitarnoj operaciji u kojoj se treba pomoći tim nesretnim ljudima koji se nađu u nevolji. No osim one prvenstvene humanitarne dimenzije te operacije, treba imati na umu kako je riječ o aktivnosti koja prevenira i mogući sigurnosni problem kako za EU tako i potencijalno za Hrvatsku. Stoga je važno u tome sudjelovati, naravno u skladu sa našim mogućnostima.” predsjednica.hr

See also  U Splitu potpisan ugovor o programu postakademskog zapošljavanja