Skip to content

Izložba fotografija „Parking plac – Zagreb i Zagrepčani 2015.“

Željko-Krčadinac Parking-na-Trgu-1U utorak, 2. lipnja 2015. u 19.30 u Galeriji 10 – Ilica 29 – otvorena je izložba fotografija „Parking plac – Zagreb i Zagrepčani 2015.”

Već više od 30 godina Fotoklub Zagreb, povodom Dana grada Zagreba, priređuje izložbu Zagreb i Zagrepčani. Od 2011. godine ta je izložba i tematski određena, a ove je godine po prvi put otvorena autorima izvan Fotokluba Zagreb. Suorganizator ovogodišnje izložbe je Zagrebparking, podružnica Zagrebačkog holdinga koja u 2015. godini obilježava 50 godina vlastitog rada i postojanja tj. 50 godina organiziranog parkiranja u hrvatskoj metropoli.
Stoga je kao zajednička tema odabrano parkiranje u Zagrebu, što uključuje i interijere i eksterijere garaža, javna parkirališta te sve ostale oblike parkiranja. Po količini poslanih radova dominiraju članovi Fotokluba Zagreb, no u natječaj su se aktivno uključili i ostali Zagrepčani nizom kvalitetnih fotografija.
Fotografije su podijeljene u dvije odvojene kategorije: radovi snimljeni prije 1990. godine i radovi snimljeni nakon te godine. Pokazalo se da je ovakav pristup temi bio plodonosan jer su dvije vremenski odvojene cjeline prikazale organizirani razvoj parkirališne infrastrukture i promjene koje grad doživljava, s promjenama tehnologije i svijesti o parkiranju te parkirnim i pješačkim zonama.

Tvrtka koja je 1. travnja 1965. godine osnovana pod nazivom „Centar”, u počecima svojeg djelovanja parkiranje je organizirala sa svega 11 zaposlenih i na manje od tisuću parkirališnih mjesta. U godini obilježavanja jubileja parkiranje u Gradu Zagrebu organizirano je na preko 30.000 javno parkirališnih mjesta i na 2.407 parkirališnih mjesta u 7 javnih garaža kojima upravlja podružnica Zagrebparking.
Uz brojne tehnološke inovacije kao što su m-parking, web portal za kupnju pretplatnih parkirališnih karata ili mogućnost kupnje parkirališnih karata u kioscima na području Grada Zagreba, tvrtka se zalaže i za „zelena parkirališta”, predviđena za hibridna i električna vozila, kao i za održivi razvoj gradova i zaštitu okoliša.

Posebnu diplomu za fotografiju koju dodjeljuje podružnica Zagrebparking dobio je Ratimir Rousal za fotografiju „Parkiranje u centru Zagreba: Đorđićeva ulica nekad i danas”.

See also  Poziv na predavanje / razgovor - Sonja Švec Španjol u Fotoklubu KLIK

Ivica-Šitum---Kneza-VišeslavaU kategoriji fotografija snimljenih prije 1990. godine:

prvu nagradu osvojio je Željko Krčadinac za fotografiju „Parking na Trgu 1″,
drugu nagradu osvojila je Slavka Pavić za fotografiju Milana Pavića „Hotel Esplanade”,
treću nagradu osvojio je Vladimir Vučinović za fotografiju „Radićeva”.

Pohvale su dobili:

Nikola Bahovec za fotografiju „Bogovićeva ispred Buldoga 1975g.”,
Ratimir Rousal za fotografiju „Za večernji izlazak parkiralo se je na Trgu”,
Željko Novaković za fotografiju „Tkalča”.

U kategoriji fotografija snimljenih nakon 1990. godine:

prvu nagradu osvojio je Ivica Šitum – za fotografiju „Kneza Višeslava”,
drugu nagradu osvojio je Nenad Martić za fotografiju „Garaža Langov trg”,
treću nagradu osvojio je Miljenko Marotti za fotografiju „Nova P zona”.

Pohvale su dobili:

Stanislav Novak za fotografiju „Team Up”,
Višnja Makek za fotografiju „Može i popreko”,
Zvonimir Rendeli za fotografiju „Prolaz prema ljubimcu”.