Skip to content

Borba protiv korupcije ili politika?

Udar američkog FBI-ja na Međunarodnu nogometnu organizaciju dočekan je uglavnom s odobravanjem ljubitelja nogometa, ali cijela priča ima i drugu stranu, koju mediji uglavnom prešućuju naslađujući se jednoglasno padom nogometnog faraona Seppa Blattera

globo 02Najbitnije pitanje je: Na osnovu čega FBI ima ingerencije nad međunarodnom organizacijom poput Fife? SAD je sam sebi dao ovlasti ekstenzivnim tumačenjem i natezanjem pravnih normi, pa je to što su neki neamerički državljani koristili američke bankovne račune, transakcije u dolarima ili to što Fifa ima ured u New Yorku navodno dovoljno. A s obzirom na status supersile, male države nemaju puno izbora kad jednom FBI proglasi da je nešto pod njegovm ingerencijom.

Slijede još neki manji ili veći upitnici.

Uvriježeno je mišljenje da je Joseph Blatter svoj put do vrha kupovao, no dok se to ne dokaže činjenica je da je, prema neslužbenim informacijama, uglavnom cijeli svijet osim Sjeverne Amerike, većeg dijela Europe i Australije glasovao za Švicarca, koji je dobio 133 glasa, naspram 73 protukandidata princa Alija bina Al Husseina.

Zanimljivo je i da se u istrazi uglavnom ne spominju godine prije 1996., a znakovito je da je SAD bio domaćin Svjetskog prvenstva – 1994. godine.

Također, ovaj američko-europski udar na jednu međunarodnu organizaciju se fokusira uglavnom na navodnu korupciju u dodjeljivanju domaćinstva SP-a 2018. godine Rusiji i 2022. godine Kataru. No prema švicarskom zakonodavstvu, a sjedište Fife je u Švicarskoj, primanje mita nije kriminalna radnja osim ako nije riječ o javnom ili državnom dužnosniku. Tek sad, pod pritiskom, Švicarci žele promijeniti zakon kako bi i ovakve radnje potpale pod njihovo zakonodavstvo.

Usprkos brojnim kontroverzama ne samo u samoj Fifi nego i u cijelom načinu na koji je ta organizacija napadnuta, mediji se ovim drugim ne zamaraju previše, glave padaju, a sječa glava najbolje podiže čitanost. HRT