Skip to content

Elle – moda i društvo, isprepleteni pogledi, 1945.-2015.

Elle-cover--Elle19. lipnja 2015. — 14. srpnja 2015., HDLU, Zagreb

U Domu HDLU-a otvorit će se retrospektivna izložba naslovnica francuskog Ellea, kultnog ženskog modnog časopisa koji izlazi od 1945. godine i već je sedam desetljeća ne samo ogledalo društvenih promjena i položaja žene u društvu, već i aktivni sudionik te avangardni nositelj tih promjena.

Od prvog bikinija, booma pariške visoke mode, minica i toplessa, preko Elle-ikona, djece cvijeća, prvih pret-a-porter kolekcija i rađanja kulture konzumacije, pojave top modela, rekomponiranih obitelji, celebrity kulture i interneta, naslovnice Ellea bile su i ostale nepogrešiv kompas za inspirativno i zabavno iščitavanje modnih i društvenih aktualnosti, fenomena i trendova. Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji, izložba će okupiti iznimno reprezentativan materijal visoke umjetničke vrijednosti, no koji je ujedno i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu.

Izložba će predstaviti djela legendi modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Dominique Issermann, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi. www.elle.hr, Elle cover, foto Elle arhiva