Skip to content

Rusija se pridružila kineskom projektu Put svile

AP90835

Najveća integracijska tvorevina na prostoru bivšeg SSSR-a, Euroazijska ekonomska unija (EAEU), čije su članice Rusija, Kazahstan, Bjelorusija, Armenija i Kirgistan, priprema sporazum o trgovinsko-privrednoj suradnji s Kinom. Radi se o sklapanju saveza koji u okviru kineskog okvirnog projekta Ekonomski pojas Puta svile predviđa zajedničke investicije u razvoj infrastrukture, izjavio je za RBTH ministar trgovine Euroazijske ekonomske komisije (izvršni organ EAEU) Andrej Slepnjov. Prema njegovim riječima, očekuje se da će prvi detalji sporazuma biti dogovoreni do kraja 2015. godine. Kako objašnjava Slepnjov, strane su zasad zapravo odustale od sklapanja sporazuma o zoni slobodne trgovine prema standardima Svjetske trgovinske organizacije.

Prema riječima Andreja Slepnjova, ovaj ugovor će se od trgovinskog sporazuma u okviru Svjetske trgovinske organizacije razlikovati po tome što neće podrazumijevati značajno smanjenje uvoznih carina i što će naglasak biti na zajedničkim investicijskim projektima. Euroazijska ekonomska unija je, kaže Slepnjov, u vezi s budućim sporazumom posebno zainteresirana za investicije u industriju i promet, sferu usluga i infrastrukturu. „Aktualni lider Kine Xi Jinping je jedan od ideologa projekta novog Puta svile, čiji strateški značaj je isticao i prije nego što je došao na čelo države”, izjavio je načelnik analitičkog Odjela investicijske kompanije Russ-Invest Dmitrij Bedenkov. Prema njegovim riječima, projekt ima strateški značaj prije svega u političkom smislu.

Bedenkov objašnjava da se ideja Puta svile sastoji u tome da regije u kojima se planira realizacija projekta imaju značajan potencijal za ulaganja u prometnu infrastrukturu, koja se procjenjuju na oko 7 bilijuna dolara, ali da većini zemalja nedostaje financiranje. Zato Kina realizira program kreditiranja zemalja članica projekata kako direktno, tako i preko različitih institucija, među kojima je i Azijska infrastrukturna investicijska banka (u njene osnivače spadaju i dvije članice Euroazijske ekonomske unije – Rusija i Kazahstan). „Učinkovit razvoj strukture EAEU podrazumijeva suradnju s projektom Puta svile, a ne konkurenciju s njim”, izjavio je Bedenkov. Prema njegovim riječima, iz tog razloga je odlučeno da se ranije pripremani sporazum o osnivanju zone slobodne trgovine između Euroazijske ekonomske unije i Kine proširi te da se prijeđe na izradu sveobuhvatnijeg sporazuma o trgovinsko-privrednoj suradnji. Ruski vjesnik, foto AP

See also  Boko Haram militanti zauzeli ključnu multinacionalnu bazu na sjeveroistoku Nigerije