Najava predstavljanja knjige Ivane Šojat Kuči “Jom Kipur”

U organizaciji Matice hrvatske, ogranka u Karlovcu, u četvrtak održat će se promocija knjige suvremene hrvatske književnice Ivane Šojat Kuči Jom Kipur u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić” s početkom u 19 sati

Pozivnica jom kipurJom Kipur posljednji je roman ove nagrađivane i popularne hrvatske književnice koji govori o Domovinskom ratu. Riječ je o kompleksnom romanu koji donosi intimnu priču o proživljenim ratnim strahotama hrvatskog branitelja Josipa Matijevića, koja potiče na razmišljanje, propitivanje vlastitih stavova ili pak općeprihvaćenih istina. Autorica ju je pisala godinu dana, vješto izbjegla patetiku, srušila mit o braniteljima kao problematičnim „galamdžijama”, obračunala se, kao kaže, s vlastitim demonima rata i odala počast svima koje je poznavala a koji više nisu među živima. Knjiga je čitka, iako na trenutke teška.

Ivana Šojat-Kuči rođena je 1971. u Osijeku, gdje je završila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Osam godina živjela je u Belgiji gdje je diplomirala francuski jezik.

Piše romane, zbirke priča i poezije za koje, osobito Unterstadt koji je pretvoren i u iznimno uspješnu kazališnu predstavu, dobiva brojne nagrade a i jako je popularna među čitateljstvom. Osim što piše, prevodi s francuskog i engleskog i pjeva u zboru osječkog HNK-a. Roman Šamšiel nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman Unterstadt je dobio nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.). Roman Ničiji sinovi izašao je 2012.

Objavila je zbirke priča: Kao pas, Mjesečari i Ruke Azazelove, eseje: I past će sve maske, te zbirke poezije: Hiperbole., Uznesenja., Utvare, i Sofija plaštevima mete samoću.