Skip to content

Predstava “HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje)” u Kuli Lotrščak

Predstava radiofonijskog teatra: ‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)’ autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro se 31.5. 2015. pridružuje proslavi Dana grada Zagreba kada će “hršpilati Zagrebu na dar” na daskama Kule Lotrščak u 19 i u 21 sat

poklon

Predstava radiofonijskog teatra: ‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)’ autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro se 31.5. 2015. pridružuje proslavi Dana grada Zagreba kada će “hršpilati Zagrebu na dar” na daskama Kule Lotrščak u 19 i u 21 sat. Ova izvedba omogućena je suradnjom Turističke zajednice grada Zagreba i Galerije Klovićevi dvori, a u produkciji Multimedijalne kolibe.

Tijekom burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija, u duhu Zagreba iz pred-televizijskog vremena, ansambl radiofonijskog teatra (10 glumaca, glazbenika, radiofoničara, pisaca: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Ivan Zelić, Ante Perković i sama autorica), poput dobro uigrane trupe, žonglira proizvodeći zvučne efekte uživo, kao i glazbu i tišinu, nudeći percepciji zvuka različite puteve.

Podsjećamo da je Kula Lotrščak samo kratkom šetnjom udaljena od Markovog trga i lokacije odakle je 1926. i počeo emitirati Radio-Zagreb, inače jedna od najstarijih radio-stanica u Europi.

Rado koristimo ovu priliku i za najavu naše prve turneje:
Dubrovnik, 26.7., Art radionica Lazareti
Pula, 27.8., otvaranje Audio Art Festivala
Zagreb, 10.9., Muzej Prekinutih veza
Ljubljana, 11.9. Gledališče Glej

Iz osvrta:

Rene Medvešek (iz programske knjižice Ljetnih noći Teatra Exit):

“S puno entuzijazma i u prekrasnom stvaralačkom zajedništvu Pavlica Bajsić Brazzoduro i ansambl Hoerspiela samozatajno su, u off-u zagrebačke kulturne scene, iznjedrili jedan dirljivi i duhoviti vremeplov posvećen radiju, prvorazrednu agramersku kazališnu poslasticu s pjevanjem, olujom i pregrštom tišine za koju se jednom riječju i mirnog srca može reći samo: megahercig!”

Darko Rundek (jesen 2014.):

“Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo.”

Bojan Munjin („Jutro na Trećem”, HR)

Na dubljoj razini, činjenica da se u kazalištu kao vizualnom mediju možete igrati s radijem i njegovim zvukovima – spravom namijenjenom isključivo za slušanje – govori o superiornosti ljudske mašte koja ako to zaželi može pokretati planine i takvu energiju širiti na publiku. Takav doživljaj postojao je u gledalištu te večeri, svi su osjećali kao velika familija koja tako lako putuje svemirom izgubljena u vremenu i eteru. (…) „Hoerspiel” dokazuje da je teatar u stanju na krajnje jednostavan način osloboditi u tih dva sata – da citiramo Peru Kvrgića – ono najbolje u nama. Kada se to dogodi onda je to za kazalište i sve oko njega veliki praznik.”