Skip to content

Predstavljena Antologija kratke priče “Večernjeg lista”

Uz 50 godina natječaja koji afirmira kulturu čitanja

Antologija kratke priče 1

Antologija 50 najboljih kratkih priča objavljenih u Večernjem listu od 1964. do danas predstavljena je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 13. svibnja

Javnosti je predstavljena knjiga 50 godina 50 priča urednika prof. dr. sc. Tomislava Sabljaka, člana suradnika HAZU, koji je kao selektor natječaja Kratka priča Večernjeg lista od samih početaka do danas i napravio antologiju, a promocija je održana u sklopu proslave 50. godišnjice tog natječaja kojoj su pokrovitelji HAZU i Ministarstvo kulture. Naglasimo ovom prilikom kako natječaj za kratku pričuu Večernjm listu danas nosi ime velikoga hravtskoga književnika Ranka Marinkovića, dugogodišnjega predsjednika žirija.

Antologija kratke priče 2

Na promociji knjige “50 godina 50 priča/Antologija kratke priče Večernjeg lista 1964. – 2014.”, govorio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je Kratku priču Večernjeg lista nazvao važnim pothvatom zahvaljujući kojem je u Hrvatskoj popularizirana kratka priča kao do tada zapostavljen književni žanr. „Time se afirmira kultura čitanja koja je posebno važna u današnje doba kad smo svjedoci rušenja i estetskih i etičkih kriterija u književnosti i medijima i kad prevladavaju SMS poruke. Vjerujem da će ova knjiga biti poticajna za našu kulturnu scenu”, istaknuo je. Akademik Kusić podsjetio je da je Akademija u natječaju sudjelovala od početka, preko akademika koji su bili na čelu žirija Kratke priče, od Vlatka Pavletića, Ranka Marinkovića i današnjeg predsjednika žirija akademika Milivoja Solara pa do brojnih članova Akademije koji su sa svojim radovima i sami sudjelovali u natječaju.

Antologija kratke priče 3

Što donosi antologija kratke priče? Ona sadašnjost povezuje s vremenom druge polovice prošloga stoljeća, i to kroz radove uglednih pisaca među kojima su sa samih početaka Fedor Vidas, Slobodan Novak, Ivan Aralica i Petar Šegedin. Nakon njih objavljivane su priče Ivana Slamniga, Jože Horvata, Carmen Klein, Miljenka Jergovića, pa sve do danas kada objavljuju i pobjeđuju: Roman Simić Bodrožić, Korana Serdarević i Pavao Pavličić, podsjetio je urednik knjige književnik Tomislav Sabljak. Posvjedočio je kako je odabir bio doista težak, te kako “nije noćima spavao zbog ‘eliminacija’ koje je morao napraviti”.

Antologija kratke priče 4

U knjizi su i bilješke o piscima, cjelokupna bibliografija kratke priče “Večernjeg lista”, tako da prvi put na jednome mjestu čitatelji mogu saznati tko su bili pobjednici natječaja te tko su bili članovi žirija svakoga natječaja. Stvorena je tako platforma koja će, smatra Sabljak, omogućiti daljnje znanstveno proučavanje kratke priče u hrvatskoj književnosti.

Antologija kratke priče 5

Na promociji je govorio i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić koji je kazao da Večernji list njeguje tradicije hrvatskog društva i hrvatske kulture. „U ovih 50 godina mijenjale su se države i sustavi, ali Kratka priča Večernjeg lista je opstala i mogu obećati da će se nastaviti”, rekao je Klarić na predstavljanju ove značajne Večernjakove antologije.

Fotografije i tekst Nives Gajdobranski

Antologija kratke priče 6

Antologija kratke priče 7

Antologija kratke priče 8

Antologija kratke priče 9

Antologija kratke priče 10

Antologija kratke priče 11

Antologija kratke priče 12