Održana izložba REALISE & RESIST

unnamed

Sudjelovanje hrvatskih umjetnika povodom 56. Venecijanskog bijenala

unnamedHDLU u okviru EU projekta Realise predstavio video radove 3 hrvatska umjetnika te održao umjetničku radionicu u Veneciji, a u narednim mjesecima najavljuje se sudjelovanje Kristiana Kožula na renomiranoj međunarodnoj izložbi Rohkunstbau.

Kao rezultat međunarodne suradnje (Njemačka, Slovačka, Grčka, Hrvatska, Austrija, Španjolska) europski projekt REALISE predstavio se izložbom video radova povodom 56. Venecijanskog bijenala. HDLU je u okviru projekta odabrao video radove tri hrvatska umjetnika. Predstavljeni umjetnici su Ana Bilankov s radom New Town Future Film, Igor Juran s radom Yesterday after te Tanja Deman koja je izložila video rad Abode of Vacancy. Izložba Realise & Resist održala se u trajanju od 6. do 10.5.2015. u Collegio Armeno u Veneciji. U okviru izložbe, održana je i radionica Josipa Zankija, predsjednika HDLU, uz suradnju s talijanskim umjetnicima Davide Škerlj, Alessandra Nicolini, Giovanni Morbin, pod naslovom Umjetnička kriza u okviru ekonomije: subkulturni, kooperativni, ilegalni, kriminalni te subverzivni narativi i prakse.

Umjetnost je oduvijek reagirala vrlo osjetljivo prema krizi. U posljednjih nekoliko godina, kriza je neumoljivo obuhvatila Europu i čitav planet te je duboko utjecala na društveno tkivo društva, kao i individualne koncepte života. U tom kontekstu prepoznata je važnost umjetničkog stvaralaštva kao moćan alat, osobito njezina sposobnost kritičkog promišljanja.

Projekt REALISE (The Resilience of Art in Liquid Crisis) platforma je koja iziskuje osvješćivanje recentnih problematika te njihova promišljanja i propitivanja u domeni umjetničke ekspresije. Internacionalnim suradnjama u vidu izložbi, radionica, rezidencijalnih programa i performansa ovim se projektom teži identifikaciji potencijala i samoučinkovitosti pojedinaca suočenih s recentnim krizama (financijska, ekonomska, demokratska, demografska, ekološka i dr.) kao i proaktivno djelovanje kroz kreativnost i umjetničku produkciju.

U okviru projekta Realise kao daljnja realizacija suradnje s Hrvatskom i HDLUom u nardenim mjesecima najavljuje se sudjelovanje Kristiana Kožula na međunarodnoj izložbi Rohkunstbau. Dvadeseti po redu Rohkunstbau nastavlja se na prethodne izložbe koje su održane na temu moći i morala, ovaj put tematizirajući koncept apokalipse pod kustoskom palicom renomiranog Marka Gisbournea.