Skip to content

Mandela poster project

Možemo promijeniti svijet i učiniti ga boljim. Na vama je da poduzmete nešto. (Nelson Mandela)

Garth Walker South Africa

Gliptoteka HAZU, Dvorana IV, Medvedgradska 2, Zagreb
18.5. – 30.5.2015.
Otvorenje u ponedjeljak, 18.5. u 20 sati

Prateća izložba:
TTF – MANDELA. IDEJA. PROCES.
izložba radionice studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
20.5. – 25.5.2015.
Otvorenje u srijedu, 20.5. u 20 sati

Pozivamo Vas na otvorenje međunarodne izložbe plakata MANDELA POSTER PROJECT, a ujedno i otvorenje Tjedna Afrike 2015, u Gliptoteci HAZU, dvorana IV, u ponedjeljak, 18.5.2015. s početkom u 20 sati. Na izložbi će biti predstavljen izbor od 95 plakata dizajnera različitih zemalja, a koji slave život Nelsona Rolihlahle Mandele (1918.-2013). Izložba će se moći pogledati do 30. svibnja.

Suorganizatori: udruga Dyalli i ULUPUH.
Partneri: Gliptoteka HAZU, Mandela Poster Project Collective, ICO-D, DOS.

U okviru projekta, kao prateći program, u Galeriji ULUPUH će se u srijedu, 20.5. otvoriti izložba radova studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu naziva TTF – MANDELA. IDEJA. PROCES. Mentorica studentima je doc. Koraljka Kovač Dugandžić. Izložba će se moći pogledati do 25. svibnja.

Suorganizatori: udruga Dyalli i ULUPUH.
Partner: Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

MANDELA POSTER PROJECT

Skupina dizajnera iz Južnoafričke Republike dosjetila se u svibnju 2013. ideje kojom će slaviti život Nelsona Mandele na način da prikupe 95 plakata iz cijelog svijeta koji ovjekovječuju Madibin cjeloživotni doprinos čovječanstvu. Grafički dizajneri iz više od 70 zemalja poslali su u 60 dana više od 700 plakata. Napravljena je selekcija primljenih radova i odabrano je 95 iznimnih plakata koji su najprije izloženi u Južnoafričkoj Republici, te zatim tijekom 2014./2015. godine na 15 destinacija širom svijeta.

Ova priča o globalnoj suradnji koja nadahnjuje zove se Mandela Poster Project. Zbirku je u međuvremenu kupila Južnoafrička agencija za standarde (SABS) u sklopu koje djeluje i južnoafričko tijelo za promicanje dizajna, Institut za dizajn. Projekt je uspješno postigao cilj prikupljanja znatne svote novca za Zakladu dječje bolnice Nelson Mandela, baštine koju je Madiba za sobom ostavio. Zbog visoke kvalitete prikupljenih radova, smatralo se da je potrebno izložiti više radova od izvornih 95. Trenutno se radi na ograničenom izdanju publikacije koja prikazuje 365 od ukupno zaprimljenih plakata. Projekt Mandela Poster Project podržava i Međunarodna udruga nacionalnih dizajnerskih asocijacija (ICO-D) i službeno je priznati projekt programa World Design Capital Cape Town 2014 (Cape Town 2014 – svjetska prijestolnica dizajna). Organizatori izložbe, poznati pod nazivom Mandela Poster Project Collective, ovome projektu besplatno su posvetili svoje vrijeme i znanje.

Nelson Mandela (1918.-2013.)

Sloboda. Mir. Pravda. Čovječnost. Afrikanstvo. Anti-Aparthejd. Otac nacija. Oprost.
Ovo su neki od pojmova koji se koriste pri opisivanju Nelsona Rolihlahle Mandele. U isto vrijeme mora se spomenuti i da je nakon Coca-Cole Nelson Mandela najprepoznatljiviji međunarodni brend. To znači da kada govorimo o Mandeli/Madibi/Tata Mandeli ili kako god već Južnoafrikanci zovu ovog velikog čovjeka, ne možemo govoriti o osobi bez implikacije globalne ikone koja je postao. Mandela je kompleksna kulturalna ikona, svjetski prepoznatljiv brend…

U Zbirci 95 plakata projekta Mandela Poster Project ikona se može vidjeti „na djelu”. Na onim plakatima koji ovjekovječuju Mandelino lice, crte lica su pojednostavnjene i svedene na minimum. U slučajevima gdje se Madibu prikazuje uz neki znak, primjerice afrički kontinent, oboje su nedvosmisleno prepoznatljivi. Jedan plakat domišljato koristi kartu Afrike kako bi se prikazalo Mandelino lice, dok druga dva prikazuju lice legendarnog državnika sastavljeno od riječi poput sloboda, nada i demokracija. U velikom broju slučajeva simboli poput golubice, slomljenih zatvorskih rešetki i ptičjih krletki se koriste kako bi se dočarale ideje povezane s Mandelinim likom i djelom poput mira, slobode i pravde.(…) 95 plakata predstavlja 95 godina života globalne ikone.

Čitava zbirka može se vidjeti na adresi http://www.creativeweek.pro/view.html

Radovi odabrani za izložbu su stigli iz Argentine, Australije, Bahreina, Belgije, Bolivije, Bocvane, Brazila, Demokratske Republike Kongo, Danske, Egipta, El Salvadora, Francuske, Grčke, Hondurasa, Indije, Irana, Izraela, Italije, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kine, Kolumbije, Kube, Litve, Malezije, Meksika, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Tajvana, Trinidada i Tobaga, Ujedinjenog Kraljevstva, Venezuele, Zimbabvea i, naravno, Južnoafričke Republike.