Put k Suncu uz blagdan blaženog Ivana Merza

Danijel Marko Lahorka

U nedjelju, 10. svibnja svečano se obilježava blagdan blaženog Ivana Merza na spomendan njegove smrti. Dan uoči blagdana, 9. svibnja 2015. u zagrebačkoj OŠ „Dr. Ivan Merz” održano je 6. natjecanje Put k Suncu, natjecateljski projekt za upoznavanje lika i djela bl. Ivana Merza i humanih vrijednosti koje je promicao.

Pater Božidar Nagy, postulator kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza, otvorio je natjecanje 6. put k Suncu. Program je započeo himnom natjecanja „Hvala ti, Orle Kristov” koji se razlijegao školskim dvorištem na divnom, toplom proljetnom danu. Postulator dr. Božidar Nagy u svome je pozdravnom govoru naglasio važnost i smisao cijele manifestacije. U ime OŠ „Dr. Ivan Merz” mlade je natjecatelje, njihove mentore i sve nazočne pozdravio ravnatelj škole, gospodin Zvonko Piljek, prof.

p Nagy Lahorka

Natjecanje je održano u 5 kategorija: natjecanje u znanju, literarno natjecanje, računalno natjecanje, likovno natjecanje i sportsko natjecanje.

Tema likovnog dijela natjecanja bila su mjesta gdje je živio i kuće u kojima je stanovao bl. Ivan Merz. U učionici br. 8 gdje je blaženi Ivan Merz umro na glasu svetosti, nakon što smo se pomolili za dušu bl. Ivana, otvorena je izožba dječjih likovnih radova posvećena Blaženiku. P. Božidar Nagy proglasio je nagrađene i pohvaljene na izložbi. Mag. art. Lahorka Rožić, akademska slikarica i prof. Likovne kulture, likovno-kritičkim osvrtom provela je nazočne izložbom objasnivši im nagrade.

OŠ „Monte Zaro” iz Pule prvi puta sudjeluje na ovom natjecanju i već su njeni učenici prvonagrađeni: Mihovil Smoljan i Nicole Zelenović, 7. a, Leo Kocijan, 7. b, Ana Družeta i Matea Nikolić, 6. b. Likovno nadahnuti mjestima u kojima je obitavao bl. Ivan izradili su originalni plakat na privlačnoj crvenoj podlozi.

Marko i Danijel Balaško, dvojica braće blizanaca, učenika 5. a razreda zagrebačke OŠ „Dr. Ivan Merz” nacrtali su plakat s mjestima gdje je živio i kućama u kojima je stanovao bl. Ivan Merz. Zaintrigirao ih je ratni period Dnevnika bl. Ivana Merza. Istraživali su i otkrivali što je mladi Ivan provodeći tri godine u Prvom svjetskom ratu od 1. ožujka 1916. do 30. studenog 1918. tijekom boravka u Austriji, Sloveniji i sjevernoj Italiji zapisivao. Uklopili su u plakat citate njima najzanimljivijih račenica iz ratnog dijela Dnevnika navevši nadnevak i mjesto. Izrazili su duhovnost koja zrači iz ovog plakata. Spojili su spiritualno s tvarnim. Cijeli rad odiše geometriskim redom i urednošću. Stručni cjenjivački sud im je dodijelio 2. nagradu.

3. nagradu osvojili su učenici 5. a razreda: Niko Žužul, Nikola Matinec Slako, Claudio Mateša, Natalija Kovač, David Glezer, Magdalena Dragić, Tomislav Dragičević, Blaž Šimunović i Ante Zovko iz zagrebačke OŠ Ivana Gundulića.

hkld godisnja 09 05  2015 10

Likovni doživljaj Bazilike Srca Isusovog u Palmotićevoj 33, kamo je bl. Ivan svakodnevno dolazio na svetu misu i pričest u jutarnjim satima, i gdje se nalazi grob bl. Ivana kamo je prenesen s Mirogoja, izradili su slikarskom tehnikom mozaika kontrastom boje prema boji. Uvlači nas da otkrijemo ljepotu sitnih raznobojnih trganih kolaž papirića složenih u jedinstvenu cjelinu.

Dorotea Ćubela 8.a

Pohvala ove godine stiže zagrebačkoj OŠ Ive Andrića, učenicima Dorotei Ćubela i Dori Čerkez, 8. a, te Loreni Lajtman i Bruni Pavleniću, 7. c.

Lorena Lajtman, 7. c, nacrtala je linearnim crtežom u crtačkoj tehnici tankog crnog flomastera zagrebačku školu koja danas nosi njegovo ime. Zainteresirala ju je za crtanje jer je 10. svibnja 1928. u školskoj zgradi dok je bila prenamijenjena u Kliniku za uho, grlo i nos bl. Ivan umro od posljedica meningitisa nakon neuspjele operacije sinusa. Dojmljivo joj je bilo da je na samrti prikazao Bogu svoj život kao žrtvu za hrvatsku mladež i ostavio oporuku: “Umro u miru katoličke vjere. Život mi je bio Krist, a smrt dobitak. Očekujem milosrđe Gospodinovo i nepodijeljeno, potpuno vječno posjedovanje Presvetog Srca Isusovog I. M. Blažen u pokoju i miru. Duša će moja postići cilj za koji je stvorena u Gospodinu Bogu.”

Dora Čerkez, 8. a, narisala je mekanom B olovkom kuću u kojoj je 16. prosinca 1896. rođen u Banja Luci. Bila je srušena između dva svjetska rata. Nalazila se s desne strane nekadašnjeg željezničkog kolodvora, današnje Umjetničke galerije. Njegova rodna kuća više ne postoji. Danas se tu nalazi višekatnica koja je izgrađena na njezinu mjestu.

Za razliku od Dore, Dorotea Ćubela, 8. a, izabrala je zgradu koja i danas postoji u Banja Luci a povezana je s bl. Ivanom Merzom. Fino nijansiranim sivilima mekanom B olovkom narisala je Samostan Trapista u koji je bl. Ivan Merz kao gimnazijalac povremeno dolazio na ispovijedi i na druge svečanosti.

Bruno Pavlenić, 7. c, snažnim kontrastom svijetlo-tamno postavljajući u odnose crne i bijele linije i plohe crnim je flomasterom narisao kip Gospe Lurdske pred kojim se bl. Ivan Merz često molio kao gimnazijalac. Smatralo se da je kip uništen tijekom Domovinskoga rata ali je nakon devetnaest godina pronađen u ruševinama razrušene crkve u Liskovici i bit će podvrgnut konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Petra Nensi Novačić 6.a

Kip Gospe Lurdske pružio je nadahnuće za crtež i talentiranoj Petri Nensi Novačić, 6. a, iz istoimene škole te je isto osvojila pohvalu. Narisala ga je olovkom sa svim najsitnijim detaljima, marno izradivši krunicu, ruku sklopljenih u molitvu i pogledom usmjerenim u nebo.

Učenici su sakralnim radovima, kreativno nadahnuti mjestima gdje je obitavao bl. Ivan dojmljivo izrazili mjesta gdje je živio i kuće u kojima je stanovao bl. Ivan Merz.

Sudjelovanje u natječaju bio je izazov učenicima i njihovim mentorima. Rezultati projektih aktivnosti prezentirani su na ovoj izložbi. Rad na likovnom dijelu natjecanja potaknuo je dječju znatiželju da čitaju o bl. Ivanu Merzu, potaknuo je aktivnost istraživanja Merzovog ratnog dijela Dnevnika, otkrivanje gdje je sve živio i u kojim je kućama obitavao bl. Ivan Merz. Proces stvaranja im je bio zanimljiv i privlačan i u njega su unijeli puno pozitivnih emocija. Učenici su uglavnom stvarali u skupinama. Radovi su izvedeni u različitim likovnim tehnikama. Stvaranje je započelo spontano. Likovno natjecanje je inspiriralo djecu da izraze kreativnost na različite načine. Puno su naučili o Ivanu Merzu, njegovim mislima i ratnom dnevniku.

hkld godisnja 09 05  2015 11

Potaknuti na sudjelovanje, stvaranje i istraživanje o Blaženiku različitim su tehnikama izrađivali plakate, crteže i slike. Bilo im je inspirirajuće i edukativno. Nastali su vizualno privlačni radovi u kojima su Ivanovu borbu protiv zla i težnju prema dobroti likovnim medijima prenijeli na papir.

Natjecanje je završilo sa željom da se i dogodine nađemo u OŠ “Dr. Ivan Merz” na blagdan bl. Ivana Merza 10. svibnja 2016. na novoj izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva posvećenoj Blaženiku.

Rezultate dječje kreativnosti možete razgledati do 30. svibnja 2015.

Dječji crtež bl. Ivana