Skip to content

O plemićkim obiteljima Bombelles i Vučetić

vzd 1
Fotografija prikazuje Marka ml. Bombelles u automobilu sa ženom Marijom i sinom Josipom (1904. godina)

Plemićke obitelji Bombelles, Rauch i Vučetić, nekadašnji vlasnici dvoraca Opeka i Donji Martijanec, iz čijih redova potječu i istaknuti dionici političkog, gospodarskog i kulturnog života u Hrvatskoj tijekom razdoblja druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, tema su predavanja u sklopu Srijede u Muzeju, koja se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava 13. svibnja.

Zahvaljujući njima, a osobito Bombellesima, u fundusu Gradskog muzeja Varaždin nalazi se vrijedna građa povezana s ovim obiteljima i to fotografije, nekoliko slika i notni zapisi. Nadasve je vrijedna zbirka knjiga, s oko tri tisuće naslova na nekoliko jezika, iz područja književnosti, ali i prirodnih i društvenih znanosti, među kojima ima i raritetnih izdanja. Taj knjižni fond obitelj Bombelles u Muzeju se čuva u originalnim knjižničnim ormarima, koji su nedavno i restaurirani. Obitelj Bombelles zaslužna je i što se u varaždinskome muzeju nalazi pozitiv Rudolfa Rapoldta iz 1668. godine, jedan od najvrjednijih i najatraktivnijih izložaka u utvrdi Stari grad, ujedno i zaštitni znak Varaždinskih baroknih večeri.

vzd 2
Fotografija prikazuje Marka ml. Bombellesa s obitelji (žena Marija, sin Josip i kćer Ferdinandina;1905. godina)

O obiteljima Bombelles, Rauch i Vučetić te njihovu udjelu u hrvatskoj povjesnici na predavanju će govoriti muzejska savjetnica Spomenka Težak, a o građi u fundusu varaždinskoga muzeja, povezanoj s ovim obiteljima, dokumentaristica Petra Marincel i kustosica Jelena Rančić.
Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

vzd 3
Fotografija prikazuje grofa Marka ml. Bombellesa s djecom (sin Josip i kćer Ferdinandina; 1906. godina)

See also  Denisova Modra i Crvena jezera