Skip to content

Izložba Ksenije Talijančić: Oči starih kuća

Izložba je zbog svoje tematske osebujnosti, likovne zrelosti i kreativnog zanosa naišla na veliko zanimanje galerijskih prostora

ksenija talijančić - galerija u predvorju - 2014 1Radovi na temu mediteranskih škura koje slikarica predstavlja radovi su tematske izložbe “Oči starih kuća”. Izložba je zbog svoje tematske osebujnosti, likovne zrelosti i kreativnog zanosa naišla na veliko zanimanje galerijskih prostora. U nepunih 10 mjeseci tri puta prezentirana je u Hrvatskoj i dva puta u inozemstvu.

Umjetnica je postigla gotovo nemoguće. Svaka slika je zasebna samostojeća „uta”, a sve skupa su, ne zbirka likovnih „tanki”, haiku prikaza, misaonih ukaza, nego prekrasna mogućnostima kolora strukturirana, jezgrovita poema ljepote duha i prošlih vremena.

Taj drhtaj prožimanja, povlačenja, provlačenja, zatvaranja, pa čak i prema nebu umjetnica je nježno naznačila i vratila zavedenog promatrača u sjetnu stvarnost, kao da ona prošla i već zaboravljena djetinjstva nikad nisu prošla, a rijetki ih se sjećaju da su postojala.

Pogledom na škure i danas nas dražesno potresa ta čedna, naivna, radoznala sreća. Da obišli smo cio svijet, ali sebe istinski nismo dostigli, pa uživajmo zavedeni umijećem umjetnice da nas kao nekim vremeplovom vrati u naša sjećanje i ljubavi.

Jednostavnost je najteže naslikati, a Ksenija je dosegla tu sposobnost likovnog pjeva.

Josip Palada, književnik

Ksenija Talijančić u prividnoj jednostavnosti predloška iznašla je mogućnosti likovne preobrazbe, dajući motivu svoj autorski pečat. U rasponima riješenja, utkanim u jedinstvo načina Ksenija je posebni vid ljepote dovela do slikarske uvjerljivosti, neovisno radi li se o ostvarenjima relativne opisnosti ili o formama likovne redukcije.

U svakom slučaju radi se o izložbi slikarske zrelosti, izrazu koji u i među vjetrometinom suvremenih izama nosi vjerodostojnost i svježinu.

Ksenija Talijančić svojim kreativnim zanosom i neospornim talentom, temperamentom i disciplinom, prepušta se općim mjestima tvarnih uspomena, dajući im puninu umjetničkog vitaliteta. U onoj ljepoti u kojoj i izbrazdanost oporog nosi mekoću putenosti. U tkanju slikarskog taktiliteta i postojanosti emotivnih silnica.

Stanko Špoljarić, prof.

Ksenija Talijančić rođena je u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala devet samostalnih izložaba. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, te likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Članica je Hrvatskog likovnog društva (HLD), Likovnog društva Moslavački krug iz Popovače, Likovne udruge Humanart iz Zagreb, Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, DGD-a, Udruge Štagalj, te suradnik je portala Akademija Art. Od 2009. redovno pohađa likovnu radionicu slikanja pod umjetničkim vodstvom profesora Dubravka Lepeja. Nakon odlaska u mirovinu potpuno se posvećuje likovnom izričaju.

See also  Tisja Kljaković Braić - ONI

Galerija Hrvatskog likovnog društva, Zagreb, Tratinska 12
12. – 23. 5. 2015.

Foto: Višnja Serdar