Vemic - plakati 02 - za web

Pozivamo vas na otvorenje izložbe crnogorskog slikara Miomira Miše Vemića, u utorak 12.svibnja u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu, na Trgu maršala Tita 11. Autor će izložiti radove (ulja na platnu i papiru) nastale u posljednjih nekoliko godina.

Ovo mu je prvo predstavljanje u Hrvatskoj, a projekt je realiziran uz potporu Vijeća crnogorske nacionalne manjine i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Izložba ostaje otvorena do 26.svibnja, radnim danom od 11 do 19 sati. Autor predgovora je Igor Modrić.

Iz predgovora:

U gluhoći tih slika, iza sedam zora, u znoju lice obitava. Visine im i širine, avers i revers, napučuje. Da, lice. Ličnost, paradigma, naličena moć. Konj, ako tako vam je lakše. Oljuđena je to, sumračna beštija, goropad besana, nepronična, što u zube joj se ne gleda. Anima što iskri, ne animal. Tu gdje oko je bačeno škrguće jastvo, vječito „sada”, ne-tvarnost, srh, luča, čulnost. Ne facijalis. Bezvremeno je to, ne „opće” mjesto.

Nije to tek nalickani „konjić”, grbonjić ljepuškast, obezbrojena koketa il’ konjina trojanska, svačija. Obremenjena naučenim značenjima, slika svijeta što paluca svračije.

Mišo Vemić nije slikar konja u onom općem smislu. Nije slikar stereotipa, već arhetipa, snovitog protokola života. Na prste propni se, štioče! Toliko je istina.

Igor Modrić

Miomir Mišo Vemić rođen je 1954. u Bukovici, u Crnoj Gori. Slikarstvo je diplomirao na Likovnom odsjeku Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Samostalni je umjetnik, a živi i radi u Nikšiću. Samostalno je izlagao pedesetak puta, u galerijama i muzejima u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Švicarskoj. Radovi mu se nalaze, između ostalog, u privatnim zbirkama u Chicagu, Londonu, Budimpešti i Moskvi. Sudionik je brojnih internacionalnih likovnih kolonija i simpozija u Crnoj Gori i inozemstvu, a za svoj je rad višestruko nagrađivan. Organizator je Prvog proljećnog internacionalnog bijenala minijature u Nikšiću 2005. godine.

Odgovori