Skip to content

ZDENAC MUDROSTI

Na Radio-Sljemenu sam sa zanimanjem slušao odličan prilog novinara Ivana Hlupića, stoga mi dragi prijatelji dopustite da ovu misao pohranim u naš zajednički “zdenac mudrosti” – Akademiju Art

pametno dijete

Walter William Safar

Dakle, novinar je razgovarao sa pametnom dječicom trećeg razreda Osnovne škole Sesvetski Kraljevec. Ukratko, djeca su pokrenula vizionarski projekat za spas, točnije renoviranje, starog zdenca. (Dobro je napomenuti kako su djeca htjela spasiti i neke druge znamenite građevine ali su rekli da ne mogu ništa napraviti, jer se ona nalaze na privatnim zemljištima, a eto na svu sreću dali su si truda i doznali kako zdenac nije ničije privatno vlasništvo, i da stoga trebaju obnoviti taj “zdenac mudrosti”.

(Pošteno je spomenuti i njihovu pametnu i šarmatnu učiteljicu, koja pokazuje na koji način se može postići sinergija između mlade i starije generacije. Oni koji donose zakone o obrazovanju trebali bi učiti od struke kako se to radi – učiteljica, profesora, znanstvenika.)

Slušajući djecu čovjek zdrava razuma i čista srca sretno će priznati da su djeca sjeme, ne samo naprednije i humanije Hrvatske, već i boljeg svijeta!! Život nas uči iz sjemana nikne cvijet. Taj cvijet treba zalijevati mudrošću, jer život nas uči da su mudre riječi poput bistre vode, i što su riječi mudrije to je voda dublja – ne zaboravimo da je voda izvor života.

Ovom vizionarskom akcijom djeca dokazuju da su pametnija od odraslih. Kada poručuju odraslima da treba obnoviti zdenac, tada glasno kažu da je to njihov „zdenac mudrosti”! Ta djeca su „Mimir” modernog doba. (Po drevnoj legendi, stari mudrac „Odienos” iz Vanira isklesao je u kamenu da je Mimir nordijski bog znanja i mudrosti, koji ima svetu dužnost čuvati „zdenac mudrosti”- Čuvajući „zdenac mudrosti” Mimir nije izdržao da i sam ne pije iz zdenca, tako da se prije smrti odrekao „Božanstva” priznajući da postoji samo jedan Bog.)

Život, kao najmudriji učitelj, nas podučava, da što ima više zdenaca mudrosti to će biti i više vode (mudrih riječi) za zalijevanje svih onih plemenitih vrijednosti, koje svako društvo čini naprednijim i humanijim.

Da, svaka nova generacija je pametnija od prijašnje, i ona društva koja imaju snage, bolje reći: mudrosti, to priznati postaju naprednija i humanija.

Da, dragi ljudi, život je divan, i sreća je besplatna, samo je treba stalno marljivo održavati ljubavlju prema prirodi i čovjeku.

foto moviepilot

{youtube}MPvS0g2papI|500|400|0{/youtube}