Skip to content

Šum stihova na rijeci Pakri

U Piljenicama na temu ruralnog i urbanog pjesništva

P1060961 2

„Šuma, rijeka, voda”, naziv je u subotu 2. svibnja održane priredbe u Piljenicama (Opčina Lipovljani)

Više je godina kako u proljeće u tom živopisnim selu na obali Pakre Ogranak Matice hrvatske Lipovljani s mjesnom Udrugom „Mlinarice” okuplja domaće i pjesnike, uglavnom iz Zagreba. Začetnik ideje je Đuro Vidmarović, član Društva hrvatskih književnika, Upravnog odbora Matice hrvatske, veleposlanik u miru… Izvrsnom scenskom izvedbom susret je otvorilosvih 9 učenika koliko ih pohađa mesnu područnu školu OŠ „Josip Kozarac” Lipovljani.

Ovogodišnje okupljanje bilo je posvećeno onima koji pjesničku riječ nude iz ljubavi – amaterski, a kroz svoje udruge koriste potporu afirmiranih pjesnika i stručnjaka hrvatskog jezika. Kao mentor Đuro Vidmarović u goste je doveo članove Udruge ljubitelja pera i kista Pegaz iz Zagreba. Bilo je zanimljivo čuti kako pjesnici urbanog velegrada doživljavaju posebno ruralnu ljepotu Pilljenica, ali i koje poruke nose iz svog životnog okruženja. Predstavili su se: Hela Švarc, Alka Pintarić. Franjo Mandić i Luka Štilinović. Istodobno i pisci životom bliski krajoliku domaćina Jasna Popović Poje iz Novske, te Katarina Brkić i Dragutin Pasarić iz Kutine koji su predstavljali i ogranke MH spomenutih gradova te dopunili tu neobično zanimljivu pjesničku razglednicu.

Predstavljena je i pjesnička zbirka „Lipovljenske lutalice”. U njoj su zastupljeni članovi lipovljanskog Ogranka MH: Blaženka Horvat, Štefica Štiks, Ljubica Stublija i Slavko Blažeković koji je i ilustrator vlastitih stihova. Svojim potezima zbirci likovno ozračje daju i Zdenka Grgurić, Vlatka Vidiček Dam te Dubravko Kraljevac. Knjigu je uredila, lektorirala i grafički opremila Melita Lenička, predsjednica OMH Lipovljeni, inače profesorica hrvatskog jezika, ali i „duša” već višegodišnje priredbe „Šuma, rijeka, voda”. Pod vodstvom Franje Rodića nastupio je i Mješoviti pjevački zbor „Lira” iz Lipovljana. Izveo je i uglazbljene stihove Dragutina Tadijanovića „Dugo u noć, u zimsku bijelu noć”.

P1060951 3

mala retrospektiva
Šibenski MDF ruši sve barijere i nudi kazalište bez granica
Titlovane predstave i predstave za tek rođene bebe Snježana Klarić Jučer ...21st Jun 2022
LIDIJA PUĐAK NA VIŠE JEZIKA - projekt mađarskog pjesnika
Pjesnikinja Lidija Puđak poznata u pjesničkom svijetu i književnim krugovima ka...04th Feb 2022
Dodjelom nagrada Fierce Women Award 2022. otvoren 16. Vox Feminae Festival
Fierce Women Award, nagrade koje se dodjeljuju istaknutim pojedinkama koje su s...05th May 2022