Varaždin – Kolekcija Vugrinec: Remek-djela hrvatske moderne

srijeda medovic pompejanka I

U sklopu prve svibanjske Srijede u Muzeju, 6. 5., u 19 sati, u palači Sermage / Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) otvara se izložba Kolekcija Vugrinec: Remek-djela hrvatske moderne. Riječ je o djelima iz privatne zbirke Davora Vugrineca, prvi put javno predstavljenih na izložbi u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu početkom ove godine, koji je nositelj ovoga izložbenog projekta i glavni organizator.

Poznati nogometaš, Varaždinac Davor Vugrinec (r. 1975.) ljubav prema likovnoj umjetnosti pretočio je u kolekcionarstvo, prikupivši reprezentativna djela najznačajnijih autora hrvatske moderne: N. Mašića, C. Medovića, B. Č. Sesije, I. Tišova, F. Kovačevića, O. Ivekovića, M. Kraljevića, V. Becića, O. Hermana, M. Uzelca, M. Trepšea, V. Gecana, I. Režeka, R. Frangeša Mihanovića, I. Meštrovića i I. Kršinića. Prema ocjeni stručnjaka Kolekcija Vugrinec je jedna od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela.

Autor izložbe i likovnog postava te glavnog teksta u popratnom katalogu je povjesničar umjetnosti Igor Zidić, a uz više suradnika koji su sudjelovali na realizaciji projekta, su i povjesničarke umjetnosti Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu i kustosica izložbe, te Petra Vugrinec, koautorica izložbe.

Izložba je u Varaždinu otvorena do 7. lipnja ove godine, nakon čega će biti postavljena u Muzeju grada Koprivnice.

Novi ciklus izložbi Umjetničkog paviljona u Zagrebu, objedinjen pod naslovom Privatne kolekcije u javnoj instituciji, započinjemo predstavljanjem jedne od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, koju je prikupio poznati hrvatski nogometaš Davor Vugrinec

Kolekcija ovog sportaša, podrijetlom iz Varaždina, sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne, počevši od Nikole Mašića – prvog etabliranog domaćeg i dosljedno školovanog slikara – preko najznačajnijih predstavnika tzv. zagrebačke šarene škole: Mate Celestina Medovića, Bele Čikoša Sesije, Ivana Tišova, Ferde Kovačevića ili Otona Ivekovića, i nastavlja se biranim djelima münchenskih đaka koji ostvaruju puni izraz hrvatske moderne umjetnosti: Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Oskara Hermana, sve do praške četvorice: Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Vilka Gecana, da spomenemo samo osnovnu razvojnu nit.

Djela iz kolekcije redovito su ključni izlošci na velikim retrospektivnim izložbama Umjetničkog paviljona, Moderne galerije ili Galerije Klovićevi dvori – najeminentnijih izložbenih prostora Hrvatske. Budući da je riječ o kolekciji koja u biranom izboru objedinjuje vrhunska djela najvećih domaćih likovnih umjetnika, čineći kolekciju konkurentnom i hrvatskim muzejskim zbirkama, Umjetnički paviljon u Zagrebu je odlučio započeti ovaj ciklus upravo Kolekcijom Vugrinec.

Zašto pokrećemo novi ciklus izložbi?

Privatne kolekcije gotovo su najvažniji resursi za upoznavanje umjetničkih opusa, a brojne muzejske zbirke nastale su upravo zahvaljujući sakupljačkom žaru pojedinaca, entuzijasta, kolekcionara. Briga za privatne zbirke umjetničkih djela, koja su prikupili pojedinci, jedan je od osnovnih načina kako brinuti o baštini. Rijetka prigoda susreta s djelima koja su pohranjena u privatnim prostorima, prilika je za brojne ljubitelje umjetnina da se upoznaju s nedostupnom baštinom.

Nova programska strategija Umjetničkog paviljona znatno je unaprijedila marketinški pristup izložbenim projektima. On uključuje inovativne pristupe u odnosu prema sponzorima, osmišljene medijske kampanje kao i kreativne načine publiciteta. Međunarodne izložbe, kao i domaće predstavljene i organizirane na drukčiji način, življi i intenzivniji odnos s publikom od najmlađih do najstarijih posjetitelja, znatno su pridonijeli uspjehu, a medijski su uvelike odjeknuli. Izložbe Umjetničkog paviljona prate se sa zanimanjem ne samo u stručnoj, već i u široj javnosti.

Izložbeni ciklus privatnih kolekcija cilja upravo na širi publicitet i namjera mu je u galerijski prostor privući i one posjetitelje koji nisu do sada bili uključeni u ciljane skupine. Popularnost nogometaša Davora Vugrinca, ali i osebujnost njegove kolekcije, upravo je idealan sadržaj za privlačenje većeg broja novih ljubitelja umjetnosti, što bi trebao biti i krajnji cilj našega nastojanja.

Tijekom ciklusa, na godišnjoj razini, bit će prezentirana jedna privatna kolekcija – iz Hrvatske ili inozemstva.

ORGANIZATOR IZLOŽBE
Umjetnički paviljon u Zagrebu
SUORGANIZATORI IZLOŽBE
Gradski muzej Varaždin:
6. 5. 2015. – 7. 6. 2015.
Grad Koprivnica
(u suradnji s Muzejom grada Koprivnice)
Galerija Koprivnica :
12. 6. 2015. – 5. 7. 2015.

Autor izložbe i likovnog postava
Igor Zidić

Koautorica
Petra Vugrinec

Kustosica izložbe
Jasminka Poklečki Stošić

Oblikovanje svjetla
Deni Šesnić

Marketing i odnosi s javnošću
Sanja Balentović

Tehnička realizacija
Damir Martinec