Izložba Maje Rožman & Mirana Šabića

Maja Rožman

Izložba koja se u utorak 05.05.2015. otvara u galeriji Karas, je nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika, dodijeljena Maji Rožman i Miranu Šabiću za postignuća na 6. Hrvatskom trijenalu grafike. Umjetnici su za ovu izložbu proveli nova istraživanja i producirali nove serije radova.

Metonimija je pojam koji se koristi u književnosti kad dva pojma zamjene svoja mjesta, na osnovi veze koja postoji između tih pojmova. Naprimjer poslovica Pero je jače od mača zapravo znači da je znanje superiornije od sukoba. U ovom su slučaju predmeti iskorišteni kao simbol za određeni pojam. Na sličan način, Miran Šabić se koncentrira na sjećanje na djeda. Umjesto doslovnog prikaza nekog trenutka ili ilustracije nekih događaja provedenih s djedom, Miran se osvrće na predmete koje je on volio i koji ga podsjećaju na njega. Poput njegove kožne torbe, igraćih karata te šaha koji mu je poklonio.

Maja Rožman se u svojim radovima služi grafikom i objektima, koji postavljeni u različite suodnose postaju dijelom njene instalacije. Idejno, u radu se bavi procesom stvaranja i propitivanjem stvaralačkih procesa te načinom na koji percipiramo ono što smatramo umjetničkim djelom. Seriju radova u Galeriji Karas Maja Rožman izvodi u tehnikama visokog, dubokog i plošnog tiska, a njima preispituje tradicionalne konvencije i otvara pitanja o prethodnim definicijama i identifikatorima grafike.

Maja Rožman & Miran Šabić
Galerija Karas
05. – 14. svibnja 2015.
Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 05. svibnja 2015. u 19 sati

Miran Šabić