Zaustavite bezreceptno izdavanje tablete “za dan poslije”

capture 1

Već danima se u hrvatskim medijima diže prašina oko pilule ellaOne, poznate kao ‘tablete za dan poslije’. Od prošlog je tjedna u Hrvatskoj puštena u prodaju kao bezreceptni lijek. Riječ je o kontracepcijskom i abortivnom pripravku koji se može uzeti do 120 sati (5 dana) od nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode

capture 1Osim što nije potpuno sigurna kao kontracepcijsko sredstvo te ima abortivni učinak, prodaja ove tablete (bez recepta) povlači za sobom nekoliko vrlo ozbiljnih prijepora – od kojih je najproblematičniji njegova slobodna prodaja. Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), koja izdaje dozvolu za prodaju ellaOne bez recepta, tvrdi kako Republika Hrvatska ima pravnu obavezu prodavati lijek bez recepta, kao i svaka druga članica EU.

Suprotno većini medijskih natpisa i HALMED-a, Europska komisija potvrdila je kako države članice tabletu ellaOne uopće ne moraju prodavati, osobito ne bez recepta.

Komisija je potvrdila kako kontroverzna Odluka ne obvezuje zemlje članice Europske unije na prodaju abortivne tablete – bilo na recept ili bez recepta.

U odgovoru Komisije stoji: “Što se tiče recepta, Direktiva 2001/83/EC osigurava u svom Članku 4 da neće biti utjecaja na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poputkontraceptiva ili abortivnih sredstava”. To znači da zemlje članice EU mogu ograničiti ili potpuno zabraniti prodaju abortivnog proizvoda kao što je ellaOne.

Uz navedeno, postoje ozbiljne naznake o neodgovarajuće pruženim informacijama korisnicama tablete ellaOne. Naime, dok je ta tableta imala status receptnog lijeka, u uputama je jasno pisalo kako je prije primjene potrebno isključiti trudnoću. Također, navedeno je kako su saznanja o djelovanju sastava tablete na zdravlje fetusa, odnosno novorođenčeta, u slučaju trudnoće vrlo ograničeni, te da su rezultati pokusa na životinjama nedostatni za procjenu posljedica na reproduktivnu sposobnost žene. Navedeni podaci više se ne nalaze u uputstvima.

Potpišite peticiju o povlačenju odluke o bezreceptnom izdavanju elleOne:

http://www.citizengo.org/hr/21953-povucite-odluku-o-bezreceptnom-izdavanju-elleone