Skip to content

Izložba fotografija Vere Jurić: Moja Kuba

vera jurić 1

Moja Kuba

U Kostanju nedaleko od Vrbovca u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti “Štagalj” u petak, 1. svibnja, biti će obilježen Međunarodni praznik rada uz bogati kulturno-zabavni program i cjelodnevno druženje građana.

foto-galerija

U sklopu programa uz kubansku glazbu i poeziju biti će otvorena i izložba fotografija Vere Jurić, članice Fotokluba Zagreb pod nazivom ” Moja Kuba. Na ovoj, svojoj prvoj samostalnoj izložbi, autorica će se predstaviti izborom fotografija koje je snimila za vrijeme svojih čestih putovanja na Kubu. To su zapravo njene fotografske zabilješke, neke vrste fotografskog dnevnika, kojima nam predstavlja svoje viđenje i svoje doživljavanje Kube.

Izložbu čini manji dio fotografija koje je autorica odabrala iz mnoštva snimljenih sa različitim motivima života ljudi, krajeva, urbanih sredina Kube i njihove svakodnevnice. Koliko joj je Kuba prirasla srcu govori podatak da je ovu daleku i zanimljivu zemlju posjetila čak jedanaest puta. Reći će: “Kuba je prekrasna zemlja, zemlja toplog mora i prekrasnih pješćanih plaža, zemlja salse, ruma, raznih koktela, duhana i revolucionara. Sjetimo se samo onih najpoznatijih – Fidela Castra i Che Guevare. To je zemlja dobrih ljudi širokog srca i tople duše, zemlja gdje se prave vrijednosti još uvijek ne mjere materijalnim. Kad dođete tamo, osjećate se prijateljski i dobrodošli. Zato rado putujem i rado se vraćam u moju Kubu “.

Vera Jurić svojom je kamerom tražila i bilježila teme, motive, prizore koji govore o svakodnevnom životu Kubanaca, njihovoj kulturi, običajima, navikama. U svom stvaralačkom pristupu nije težila snimati samo ono što je lijepo i posebno. Snimala je stvaran život Kube, onakav kakav jest, bez ikakvog uljepšavanja ili dodavanja. Otuda su njene fotografije spontane, istinite, narativne i izvorne, pune osjećajnosti, specifične poetike i specifična vizualna govora. To su male priče o njenoj Kubi. Viva Cuba libre!

Vera Jurić rođena je 1950. u Zagrebu. Doktorica je dentalne medicine u mirovini. Fotografijom se bavi godinama, ali intenzivnije od 2004., kada postaje članicom Fotokluba Zagreb. Do sada je izlagala na klupskim, nacionalnim, a u zadnje dvije godine i na međunarodnimn i FIAP izložbama. Najveći joj je uspjeh srebrna plaketa na izložbi “Otok i more” 2012. za fotografiju “Jutro poslije”.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

vera jurić 3

Izložba fotografija: Vera Jurić “Moja Kuba”
vrijeme: 1. 5. – 22. 5. 2015.
mjesto: Zagreb, Dubrava, Kostanj 49
organizator: Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Štagalj
url: https://www.facebook.com/udruga.stagalj

vera jurić 2