Skip to content

Izložba fotografija: Kom / Art

HrvojeSerdarU utorak, 5. svibnja u 19 sati U Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, otvara se izložba fotografija „Kom / Art” ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju.

foto-galerija

Autor izložbene koncepcije je Alan Matuka a kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout. Radove su, uz kustosicu, odabrali fotografi Luka Mjeda i Alan Matuka.

Izlažu: Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Đani Celija, Saša Ćetković, Hrvoje Grgić, Damir Hoyka, Damir Klaić, Mario Kučera, Anto Magzan, Alan Matuka, Luka Mjeda, Dag Oršić, Josip Portada, Hrvoje Serdar, Vladimira Spindler, Slavica Subotić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Renata Škrinar/Fjodor Fatičić, Erika Šmider, Tomislav Šmider, Mario Topić, Siniša Uštulica i Srđan Vuković

Vrlo često se postavlja pitanje gdje je granica između primijenjene i umjetničke fotografije, i u kojoj mjeri se to dvoje u radu komercijalnih fotografa isprepliće i prožima. Može li primijenjena fotografija zadovoljiti i kriterije koji ju svrstavaju u „umjetničko djelo”, ili je unaprijed osuđena da bude „fotografija drugog reda”?

Članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju zalažu se za stajalište da i komercijalan rad, napravljen po ponekad strogim uputama naručioca može biti dovoljno kvalitetan da stane rame uz rame radovima koji se stvaraju isključivo iz umjetničkih pobuda. Nošeni ambicijom da pokažu kako kvalitetna komercijalna fotografija doprinosi razvoju vizualne kulture unutar naše svakodnevice odlučili su organizirati izložbu svojih komercijalnih radova.

„Ako nešto o svom prostoru i vremenu fotograf želi izreći umjetničkom fotografijom, on će to bez sumnje izreći i svojom komercijalnom fotografijom. Pritom je način njihova vrednovanja ne onaj komercijalni, nego analitičko-likovni, uklopljen u vizualni sustav u kojem su svi likovno-vizualni elementi jednako važni. Jedino je u komercijalnoj fotografiji uvijek traženija tehnička izvrsnost, a u umjetničkoj osobne priče i komentari, autorske interpretacije i emotivna stanja. Istodobno se međutim gotovo uvijek baveći i jednom i drugom spomenutom vrstom fotografije, profesionalni fotografi stalno istražuju i nadograđuju. Na odlično vladanje metjeom nadovezuju likovnu i misaonu nadgradnju, stvarajući svoj cjelovit, autorski zaokružen i vizualno prepoznatljiv svijet.” (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora)

Izložba će se moći pogledati do 18. svibnja.