Skip to content

Igor Šipić dobitnik nagrade za poeziju “Dubravko Horvatić”

Povjerenstvo za nagrade Hrvatskoga slova odlučilo dodijeliti Igoru Šipiću treću nagradu za poeziju „Dubravko Horvatić”, objavljenu u godini 2014. u tjedniku za kulturu Hrvatsko slovo

Uručenje nagrade Igoru ŠipićuRadi se o ciklusu pjesama OTRGNUTE OD KRUGA OBIČNIH STVARI, povodom 300. obljetnice Sinjske alke – posvećen Gospi Sinjskoj. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana Hrvatskoga slova 28. travnja, a uručena je na posebnoj svečanosti, u subotu 25. travnja 2015., u dvorani Hrvatskoga slova u Zagrebu.

U obrazloženju nagrade koje potpisuje književni kritičar i urednik Hrvatskog slova Ivan Božičević stoji: “U ciklusu pjesama objavljenom 29. kolovoza, pod naslovom Otrgnuta od kruga običnih stvari, Igor Šipić je usredotočen na teme i motive, slike i fiksacije, topose i prispodobe, sveze i sklopove koji imaju mitsko-povijesnu i kršćansko-metafizičku potku. Autorove pjesme, k tomu, imaju, može se reći, i “sinjski” kolorit jer su u njih utkani, implicite i eksplicite, znameniti simboli / amblemi Sinja – Gospa Sinjska i, u manjoj mjeri, Sinjska alka. Na tim osnovama Šipić ispisuje svoja stanja i raspoloženja, gradi vizure i spoznaje, artikulira svoju osjetilnost i duhovnost u kojoj u stanovitoj mjeri ima i franjevačke popudbine; pjesnik će na jednom mjestu reći:

Ratom nam se prijete nama koji smo od / kruha i vode. Kad korespondira sa slikom / predodžbom Sinjske Gospe Šipić nastoji da taj kontakt ne bude statičan, okamenjen nego fluidan, dinamičan. Pjesnik se trsi da “razgovari” s Gospom probude zatomljenu energiju, otvore nove, obećavajuće obzore, navijeste horizonte budućnosti u kojoj će narod što nastava zemlju “modrog mora” i “modrih rijeka” naći, uz Gospinu pomoć, odgovore na kušnje i nedaće, moći će prepoznati “smisao visine”, a znat će se suprostaviti i rušilačkim silama kojih će zasigurno biti, a te sile nerijetko predvode Jude koji i danas “ponovno jašu”, reći će Igor Šipić u Završnoj pjesmi.”