Skip to content

U Beču i pčele imaju svoj dan

Košnice na krovu gradske vijećnice

Becka vijecnica za ekologiju Ulli Sima i Philipp Maier iz pcelarske skole  Kromus   PID

Grad Beč se već godinama zalaže za zaštitu pčela od štetnog utjecaja neonikotinoida koji spadaju u generaciju novih insekticida i predstavljaju veliku opasnost za ove marljive kukce

Tijekom ljeta u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a u gradu je trenutno aktivan 641 pčelar, među njima čak 158 pčelarica. Broj košnica koje su raspoređene po gradskim zelenim površinama iznosi 450, a neke od njih su smještene na jako neobičnim mjestima, kao što su primjerice glavno gradsko groblje, opća bolnica, pročišćivač vode ili pak krov gradske vijećnice.

Kako bi naglasile važnost zaštite pčela, čiji se broj od 2011. prepolovio, bečke su gradske vlasti prošle godine odlučile jedan dan u svibnju proglasiti Danom pčela. Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje manifestacije koja je održana u bečkoj gradskoj vijećnici (Rathaus), ovogodišnji će se drugi po redu Bečki dan pčela obilježiti 8. svibnja. Manifestacija će se i ove godine održati u atriju gradske vijećnice, a posjetitelji će uz slobodan ulaz od pčelara moći saznati sve o uzgoju pčela, kako se ponašati nakon uboda pčele te dobiti praktične savjete o primjeni meda. Zainteresirani će se i sami moći okušati u vrcanju meda, izradi voštanih svijeća te hotela za pčele. Slatki će se pčelinji proizvodi dakako moći i kušati te kupiti. Posebna ciljnu skupinu predstavljaju djeca kojima se kroz igru želi uzeti strah od pčela te ukazati na značaj ovih vrijednih životinjica te će stoga prijepodnevni dio programa biti posvećen isključivo njima.