Skip to content

Najava tribine: Quorum – 30 godina razlike”

unnamed 1Pozivamo vas na tribinu “QUORUM – 30 GODINA RAZLIKE”, koja će se održati u utorak, 28. travnja u 19 sati u Klubu HDLU, Dom HDLU, Trg žrtava fašizma 16

Na tribini će govoriti urednici tog časopisa Branko Čegec i Miroslav Mićanović te književni znanstvenik Tvrtko Vuković. Razgovor će voditi Krešimir Bagić.

U kompleksnom književnom polju osamdesetih nezaobilazno mjesto artikučacije nove literarne senzibilnosti i promocije novog naraštaja pisaca bio je časopis Quorum. Prvi broj Quoruma pojavio se prije točno trideset godina – 1985. Od samog početka časopis je postavljen intermedijalno, tj. funkcionira kao susretište različitih umjetničkih praksi, kao prostor u kojemu se dodiruju i komuniciraju književnost, glazba, likovnost, film, kritika i teorija umjetnosti. Časopis prati istoimena biblioteka koja pokazuje da su pripadnici tadašnjeg naraštaja ponajviše pisali poeziju, kratku priču, kritiku i esejistiku.

Autori okupljeni oko Quoruma inzistirali su na razlikama, često ponavljali da ih spaja ono što ih razdvaja, da je časopis mjesto supostojanja različitih iskustava, koncepata, poetika i stilova. Poslije je tu strast razlike Tvrtko Vuković u naslovu svoje knjige duhovito sažeo u paradoksalnu tvrdnju – Svi kvorumaši znaju da nisu kvorumaši.

Za razliku od drugih časopisa kojima je prva namjera bila afirmirati novu generaciju pisaca, Quorum je nastavio izlaziti i nakon što su se kvorumaši afirmirali. Pritom je, zadržavajući svoj prepoznatljivi profil, otvarao prostor iskustvima i interesima mlađih autora te izazovima drukčijih vremena i konteksta.