Gostovanje izložbe Lošinjskog muzeja u CeKaTeu

Sl 11 Alhambra

Sl   11 Alhambra
Alhambra

ALFRED KELLER

ARHITEKTONSKI PROJEKTI NA LOŠINJU I
PROSTORU HRVATSKE

utorak, 28. 4. 2015. u 19 sati
Galerija Modulor, Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

Izložba ALFRED KELLER – ARHITEKTONSKI PROJEKTI NA LOŠINJU I PROSTORU HRVATSKE rezultat je suradnje Lošinjskog muzeja i Instituta za turizam iz Zagreba. Autorica izložbe i kataloga je dr.sc. Jasenka Kranjčević.
2013. godine izložba je bila predstavljena u malološinjskoj Galeriji Fritzy; autorica postava bila je Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja, koja je ujedno i urednica popratnog kataloga/knjige.

Istraživanjem arhitektonskog djelovanja arhitekta Alfreda Kellera na prostoru cijele Hrvatske, utvrđeno je kako se najveći broj projekata odnosi na hotelske građevine, odnosno na građevine u funkciji turizma na otoku Lošinju. Na taj način ukazuje se na dugu povijest lošinjskih turističkih objekata ali i na kontinuitet projektiranja hotelskih građevina u Hrvatskoj. Iako svi projekti nisu realizirani iz njih je vidljiv odnos arhitekta prema prostoru i turizmu.

Djelovanje Alfreda Kellera u Zagrebu vidljivo je kroz rekonstrukciju pročelja zgrade NAME u Ilici.

NAMA Zagreb fotka oko 1930
NAMA Zagreb fotka oko 1930.

Alfred Keller – austrijski arhitekt, slikar i grafičar (17.6.1875. Graz – 8.3.1945. Krems). Studira na Technische Hochschule i Landschaftliche Zeichenakademie u Grazu (1893.-1898.). Od 1899. radi u državnoj graditeljskoj službi u Beču. Od 1908. radi kao samostalni arhitekt. Od 1918. je viši građevinski savjetnik. Od 1930. je profesor na Technische Hochschule u Beču, 1935./1936. dekan Arhitektonskog fakulteta u Beču. Potpredsjednik je Udruženja arhitekata Austrije od 1918.-1920. Autor je više stambenih kuća u Beču i okolici, lječilišta u Grazu i Opavi, hotela, državnih ustanova, zdravstvenih zgrada, industrijskih građevina i škola (Visoka škola za međunarodnu trgovinu u Beču). Bavi se projektiranjem izložbi, među njima Jadranske izložbe u Beču i austrijskog paviljona na Svjetskoj izložbi u Torontu 1913. Bavi se grafičkim dizajnom plakata i kataloga. Sudjeluje na slikarskim izložbama (ulja na platnu i akvareli). Bavi se uređenjem radnog i boravišnog prostora visokih časnika na vojnim brodovima (Viribus Unitis, Tegetthoff i Prinz Eugen).
U Hrvatskoj prije Prvoga svjetskog rata ističu se njegovi projekti za hotele, pansione, vile u Dubrovniku, Trstenom, Splitu, Trogiru, otoku Lošinju i otoku Susku te bolnicu u Splitu.