Skip to content

Miljenko Beler: Oda radosti u slikarstvu

Reflektivna sugestija u skladu s likovnim senzibilitetom otvara novu viziju vremena i prostora

Miljenko Beler 7

Slikar Miljenko Beler dominira stvaranjem likovnog prostora u galerijskom prostoru, maštovitim svijetom stilizirane estetske stvarnosti vitalnog naboja. Odabrane teme su izdvojeni trenutak u vremenu postojanja osmišljen i simboličan u specifičnom ambijentu zbivanja i modela

foto-galerija

Stilskim kontinuiranim iskustvenim stavom u svjesnom slijedu ranijih likovnih omeđenih formi i reduciranog kolorita slikar formira likovni opus konceptualno stvarajući svoj stil.

Romantično razigrana stvarnost ali geometrijski uređena, originalna su kontradiktornost ovog slikarskog opusa. Izvorni arhitektonski impuls, stvoren autorovim studiranjem spaja različite kvalitativnosti u imaginarni prostor slikarskog platna koje poprima životni smisao i egzistira samostalno. Likovna komunikativnost čini iznimno originalan senzibilitet umjetnika u spontanom procesu stvaranja njegovog svijeta sjećanja.

Reflektivna sugestija u skladu s likovnim senzibilitetom otvara novu viziju vremena i prostora uz životne pokrete prikazanih likova geometrijske asocijativne apstrakcije,reduciranog kolorita.

Likovni opus ovog umjetnika je definirani izraz asocijativne lirske imaginarne stvarnosti sačuvanih sadržaja i forme u vremenu. Tematska i stilska originalnost i kontinuitet učvrstili su umjetniku Miljenku Beleru respektabilno mjesto u suvremenom likovnom stvaralaštvu.

Mag. art Jasminka P. Petter

Miljenko Beler 8

Slikarska biografija autora Miljenka Belera

Rođen je u Sv. Ivanu Zelina. Osnovnu školu, gimnaziju i Arhitektonsko, građevinsko, geodetski fakultet pohađao je u Zagrebu. Nakon diplomiranja zapošljava se u građevinskoj firmi „Novogradnja” iz Zagreba u kojoj vremenom postaje direktor „Tehničko komercijalnog sektora”. Paralelno 7 godina radi kao izvanredni asistent na građevinskom fakultetu Zagreb iz predmeta Statika, kinematika i dinamika. 1991. godine imenovan je za pomoćnika ministra u „Ministarstvu očuvanja okoliša, prostornog planiranja i graditeljstva”. Profesionalnu karijeru nastavlja kao pomoćnik direktora vladine agencije APN.

Slikarstvom se je počeo baviti u gimnaziji. Kao student u okviru „Kluba omladine Grada Zagreba”, formira slikarsku grupu mladih i posredno upravlja izložbenim prostorijama kluba tada lociranim na Trgu Bana Jelačića u kojima priređuju javne slikarske izložbe na kojima i sam sudjeluje. Kao građevinar u okviru tada popularnih „Građevinskih igara” niz godina sa svojim radovima sudjeluje u kolektivnim izložbama. 1989. priređuje samostalnu izložbu u „Klubu arhitekata” na Trgu Bana Jelačića.

{youtube}QZgI9Yk4X90|500|400|0{/youtube}

Zbog velikog angažiranja u ministarstvu 20 godina prekida sa svim slikarskim aktivnostima. Ponovo počinje slikati 2012 godine slike iz ciklusa „Djevojke, more i galebovi”, koje izlaže na samostalnim izložbama slika u galeriji „Futura” i u Europskom domu Zagreb koncem 2012. godine. Iza toga slijede izložbe u galeriji Decumanus Krk, Malom kartecu Krk, Europskom domu Zagreb, hotelu Waldinger u Osijeku, hotelu Tragos u Trogiru, Knjižnici Bogdan Ogrizović Zagreb i Galeriji ETK Zagreb uz pet kolektivnih izložbi u okviru “Likovnog kruga Pohižek”.

Njegovi radovi ukrašavaju hotele „Jadran”, „Corintiju” i „Malin” na otoku Krku, hotel „Holiday” u Zagrebu, hotel Tragos Trogir, Apartman hotel Bilice u Bilicama, a uspješno ih prezentiraju i Amsterdam art gallery, Art Planet iz Moskve i Kreativ utitars iz Mađarske. Većinu slika posjeduju razni domaći kupci, a dio slika plasirao je u SAD galerist Zdravko Hafner.

Slika11

Miljenko Beler 4