Skip to content

Dodjelom nagrada završio VAFI

Mali i mladi animatori baš su na VAFI-ju prvi put vidjeli svoj film na velikom platnu. Neki su prvi put u životu primili neku nagradu

VAFI 14

Na početku ih je bilo 336. Selekcijom se broj smanjio na 96. Danas je samo njih četvoro primilo zlatnožutu statuu VAFI i proglašeno najboljim ostvarenjima na 6. VAFI-ju (Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin). Podjela je održana danas prijepodne u palači Herzer u Varaždinu.

Rad djece, uvijek težak zadatak

Pred žirijem na čijem je čelu bio hrvatski ilustrator i strip crtač Krešimir Zimonić, a koji su činili i

Belgijanac Gert Herman (koji već 40 godina radi u filmskoj distribuciji za djecu) te direktorica KidzFlicks film festivala Australka Jacqueline Cosgrove nije bio lak zadatak.

Kako je i Zimonić naglasio “uvijek je teško ocjenjivati rad djece, teže nego rad odraslih ljudi”.

VAFI je jedinstven festival dječje animacije jer ima tri kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina), ali i po tome što uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice za djecu dijeli PLAVI VAFI – nagradu za film koji najviše promiče dječja prava. U svakoj kategoriji uz glavnu nagradu – statuu VAFI podijeljene su još četiri ravnopravne druge nagrade.

“Buhe” osvojile nagradu

Od 27 filmova koji su pogledani u MINI kategoriji, žiri je odlučio dati statuu VAFI filmu “U zemlji male buhe” kojeg su radili mališani iz talijanske škole Don Minzoni. Film je nastao prema istoimenoj priči Beatrice Allemagne.

– Ovaj film primio je nagradu jer smo osjetili da je došao iz dječjih srca. Nađen je savršen način da se pošalje univerzalna poruka „ svi možemo plesati zajedno”, a stil je vrlo šarmantan, čist i ugodno naivan – objasnio je žiri.

Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su hrvatski film “Igrač” rađen u čakovečkoj Školi animiranog filma (ŠAF), belgijski “Rođak Bert”, grčki “Dugo nas nije bilo” i ruski “Velika greška”.

VAFI 10

VAFI leti u Burkinu Faso

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 34 filma. Statuu VAFI osvojio je film “Fatao i ulica” koji je u Varaždin doletio čak iz Burkine Faso. Priča o Fatau koji nakon obiteljska svađe bježi u veliki grad, ali tamo nije tako lako kako je zamislio, osvojila je žiri.

– Ovaj film dao je glas mladima čiji se glasovi rijetko čuju. Cijenimo VAFI jer je imao hrabrosti pokazati nam priču koja je iskrena i utemeljena na stvarnom iskustvu – pojasnio je žiri.

Diplome za drugo mjesto primila su dva hrvatska filma. “Dječak koji je tražio sreću” napravili su animatori iz Foto kino video kluba Zaprešić, a “Apokalipsu su radila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik. Priznanja su otišla i u Tajvan za film “Moj djed je ronilac” te u Poljsku za film “Vrt žica”.

Priznanje i hororu

Među 35 filmova prikazanih u kategoriji MAXI statuu VAFI dobio je britanski film “Žene radničke klase” kojeg potpisuje grupa autora. Film je posveta štrajku rudara koji se desio 1984. godine, a prati ga i istoimena pjesma.

– Ovo je bila posveta militantnosti i dokazi da stvaranje filmova gradi mostove među generacijama. Jedno poglavlje ne tako davne prošlosti oživljeno je na humoristički, ali istovremeno i način koji inspirira – objašnjenje je žirija.

Četiri druge nagrade otišle su u četiri zemlje. Nagrađen je iranski film “Moje gnijezdo u oblacima Teherana” autora Zeynaba Mohammedija, ali i horor “Ha-ha you’re dead” dviju Varaždinki iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA Ive Šobak i Morane Bunić. Priznanja su dobili talijanski “Animacija ćelija” te armenski “Izniman mozak”.

Dječja prava

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu “Pahuljac i 7 patuljčica”, filmu u kojem je kralj šivao kada je padao snijeg pa je nazvao svoje dijete Snjehuljica.

Druge ravnopravne nagrade primili su: talijanski “Stakleni” i “U zemlji male buhe”, grčki “Prekinuti krug”, “Fatao i ulica” iz Burkine Faso te “Z-z zmaj” iz Foto kino video kluba Zaprešić.

I sljedeće godine

Organizatori festivala, programska direktorica Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec čestitali su dobitnicima, a ponosni su što je i ovo izdanje prošlo besprijekorno.

– Izuzetno smo zadovoljni kako je prošao 6. VAFI. Drago mi je da smo uspjeli u onome što smo započeli prošle godine, a to je spajanje velikih i malih animatora– rekla je Malenica.

– Htio bi zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji festivala, nadam se da će to činiti i za 7. VAFI na kojem će nam zemlja partner biti Izrael – zaključio je Selec.