Vinyl u petom mjesecu donosi program za peticu

vinilNikad bogatiji koncertmi program otvara, u srijedu 6. svibnja, Kung Fu (!) band Dragon Steel Claw a.k.a Zmajeva Čelična Kanđa, čije impro svirke slijede koncept Shaolina – pokreti ruku i nogu svirača (ali i plesača) moraju biti u koordinaciji, a oči, uši i srce u – harmoniji. Ukratko, njihovi su koncerti borba za – užitak, a tko preživi – pričat će.

Borbeno će biti i dan kasnije, u četvrtak 7. svibnja, kad u Vinyl stiže double bill – Gilbert / Essai. Gilbert je alternativni rock band utemeljen na kantautorskom radu Melite Sabljo koja je kao već iskusna bubnjarka odlučila uz bubnjarske žuljeve na rukama steći i one gitarističke na jagodicama. Uz nju, njezinu glazbu posebnom energijom su obojali Igor Meštrović na bubnjevima i Jadran Zdunić na bas gitari. Kad se ista postava pak dohvati poliritmičnih melodija koje putuju kroz prošlost i budućnost, ime mijenjaju u Essai.

Polovicom mjeseca, točnije u četvrtak 14. svibnja u Vinyl stiže FOR, čija akustično izvedena glazba sadrži elemente rocka, popa, avangarde i klasike, dok su im tekstovi na engleskom jeziku prožeti nadom i pozitivnom vibrom. Ususret predstavljanju albuma prvijenca već su svirali na SuperUhu i u KD Lisinski, no najbolje ćete ih upoznati u intimnoj atmosferi Vinyla.

Mario Rašić, jedan od najpoznatijih hrvatskih basista, u srijedu 20. svibnja, u Vinyl dovodi svoj Balkan Zoo Ensamble, svojevrsnu supergrupu sjajnih domaćih instrumentalista čija su dva dosad objavljena albuma balansirana fuzija različitih glazbenih stilova sa primjesama „balkanskog” melosa, kompleksnih ritmova, jazz harmonije i improvizacije.

U prvu ligu domaćih instrumentalista svakako spada i alt-saksofonistica Vesna Gorše, čiji novi glazbeni projekt Mana Astra objedinjuje jazz-rock izričaj s magičnim bojama glazbe svijeta. Po srijedi je osobit spoj glazbe slobodne forme i improvizacije s čvrsto strukturiranim skladbama na tragu jazz-rocka i jazz-rock ekspresije, obogaćen virtuoznim izvedbama na tradicijskim glazbalima! Kako sve to skupa zvuči provjerite u četvrtak 21. svibnja.

Posebno iznenađenje Vinyl sprema za subotu 23. svibnja., a sve što o istom treba reći jest da se odaziva na ime – Rundek Cargo Trio!

Dan kasnije u Vinyl se vraćaju Vršitelji dužnosti. Obećavaju udobno vas smjestiti i još svirati kako vi budete pisali. Vaše će riječi oblačiti u zvuk, krojiti glazbu i atmosferu prema vašim mjerama, čak i kad ih ne budete posve jasno znali izreći. Bez unaprijed pripremljenog materijala i bez fige u džepu, improvizirat će s vama na licu mjesta soundtrack za idealan završetak dana.

U srijedu 27. svibnja na su redu mlade snage Cromatik 5, kolektiva u Austriji školovanih domaćih jazz glazbenika na čelu s gitaristom Pavlom Jovanovićem. Uz vlastite skladbe utemeljene na improvizaciji, groovu i rocku izvode i jazz 60-tih u vlastitim aranžmanima, uključujući skladbe koje potpisuju John Coltrane, Wayne Shorter, Joe Henderson i Charles Mingus.

Koncertni program mjeseca, u četvrtak 28. svibnja, zaključuje band znakovitog imena – Mnogi drugi. Poprilično spontani i vrlo ozbiljni u svojoj neozbiljnosti, uvijek su spremni za neke nove elemente i instrumente. Ako baš moraju svoj će izričaj definirati kao alternativno akustični rock, no kombinacija stihova Martina Mandira i glazbe Ante Jelinčiča i Martina Zlopaše, zapravo je puno više od toga.

Ples, pa i na žici

Osim dobre glazbe, u Vinylu stanuje i dobar – ples. Svake druge nedjelje, Bogovićeva postaje epicentar najswingastičnijeg plesnjaka u gradu, a koji se odaziva na ime Swingin’ Vinyl. Dobro raspoloženje i vintage atmosferu garantiraju uvijek dobro raspoloženi članovi udruge Back to Swing. Ako pak umjesto swinga više volite ples na žici, navratite do Vinyla subotom od 11 do 12 na Cirkus na špici, radionicu cirkuskih vještina što je za male i velike vodi najnagrađivanija domaća novocirkuska kompanija – Triko Cirkus Teatar.

Za ljubitelj književnosti

Posebno mjesto u Vinylovu programu ovog će svibnja imati – knjige. Uz redoviti program Leteće knjižare Monssieur Labissea, koja u Bogovićevu 3 slijeće svakog ponedjeljka, očekuju vas i dvije posebne promocije.

U utorak 5. svibnja Hena com na tribinu Što je pisac htio reći? privodi fetivog Splićanina Ivicu Ivaniševića, kako bi ga voditeljica tribine Marijana Perinić, možda ne baš štiklom u glavu, podvrgnula unakrsnom ispitivanju o proznim minijaturama iz knjige Ulaz za djecu i vojnike, a sve ne bi li iz prve ruke saznala što znači biti ‘pisac opće prakse’ te kakvo je njegovo autorsko jučer, danas i ‘malo sutra’.

U organizaciji CeKaPea očekuje nas promocija romana prvijenca autorice Jelene Zlatar, naslovljenog Slijepa točka. U pitanju je ‘neobičan i dojmljiv spoj pariške razglednice i svega onog u ljubavi što razglednice prešućuju’, kaže urednik Nebojša Lujanović koji će ga s autoricom i moderatorom Romanom Simićem predstaviti u utorak 12. svibnja.

Izložbeni program

(Ne)Poznati Zagreb i svoje čudnovate putešestvije po njemu u kontinuiranom work-in-progressu na zidovima Vinylove galerije izlaže mlada zagrebačka umjetnica Klarxy. Razgledati ih možete sve do 9. svibnja, a onda u galeriju useljava Dubravko Rundek serijom ručno modeliranih predmeta od lima, čiju skulpturnu izražajnost i karakter nadograđuje činjenica da su istovremeno i ambijentalna rasvjetna tijela.

Dodamo li svemu ovome Vinylovu terasu, novu ponudu sviježe cijeđenih sokova od voća i povrća, te ionako nepreglednu listu svih ostalih pića, isprike da ne svratite do Bogovićeve 3 jednostavno – nema!