Predstavljanje Zbornika o Krunoslavu Stjepanu Draganoviću

POZIVNICA DraganovićHrvatsko kulturno društvo Napredak Zadar i Zadarska nadbiskupija organiziraju predstavljanje Zbornika radova s međunarodnog znanstvenog simpozija Krunoslav Stjepan Draganović – svećenik, povjesničar i rodoljub. Simpozij je održan u povodu njegove 110. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 8. do 10. studenoga 2013. godine. Zbornik su uredili Darko Tomašević i Miroslav Akmadža, a izdavači su Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, HKD Napredak, Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo i Glas Koncila.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 23. travnja 2015. u 19,00 sati u Gradskoj loži na Narodnom trgu u Zadru.
Predstavljači: prof. dr. sc. Darko Tomašević, urednik, prof. dr. sc. Franjo Topić, doc. dr. sc. Tado Oršolić i Ante Gverić
Moderator: prof. dr. sc. Vanda Babić
Pozdravna riječ: mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK Krunoslav Stjepan Draganović, povjesničar, diplomat, karitativni radnik, humanitarac, progonjenik i na kraju zatočenik Krunoslav Draganović je u mnogočemu paradigmatska sudbina hrvatstva 20. stoljeća, oko čijega se lika i sudbine još uvijek pletu različite zagonetke.

Krunoslav Stjepan Draganović rođen je 1903. u Brčkom u Bosni i Hercegovini. Školovao se u Travniku, Sarajevu i Beču. Filozofiju i teologiju je završio na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu, gdje je zaređen za svećenika 1928. godine. Doktorirao je u Rimu 1935. Nakon povratka iz Rima djelovao je u središnjim ustanovama Sarajevske nadbiskupije i HKD Napredak, da bi 1940. bio izabran za docenta crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Ratne godine 1943. poslan je u Rim u hrvatsko predstavništvo pri Vatikanu sa zadaćom da skrbi za hrvatske vojnike i civile zarobljene u sabirnim logorima u Italiji. U emigraciji je djelovao u Italiji i Austriji i prikupljao dokaze o zločinima tadašnje vlasti i objavljivao u tisku, zbog čega je vjerojatno bio otet 1967. u Trstu i doveden u Jugoslaviju. Nakon pritvora i ispitivanja, koje je trajalo 42 dana u Beogradu, bez suđenja je pušten i stavljen u kućni pritvor, te je na Sarajevskoj teologiji predavao crkvenu povijest i bavio se znanstvenim radom. Krunoslav Stjepan Draganović umro je u Sarajevu 3. srpnja 1983. gdje je i pokopan.