Počeo regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine

“Ovo što tu raste i što možete pokazati svijetu je jedno veliko čudo!”

festiWINE 14

U utorak, 21. travnja s početkom u 12:00 sati u restoranu Proto održana je najavna konferencija za medije regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji se održava od 20. – 26. travnja u Dubrovniku

Predstavljen je bogat program Festivala, a prisutnim predstavnicima medija, sponzora i partnera se obratio župan Nikola Dobroslavić rekavši: “Naša županija ima najbolja vina i nadamo se da će festival pomoći u njihovoj boljoj promidžbi, te da će nakon ovog drugog Dubrovnik FestiWinea domaća vina biti još bolje zastupljena na stolovima naše županije a i šire.” U ime regionalne razvojne agencije DUNEA prisutne je pozdravila direktorica gđa Melanija Milić izrazivši zadovoljstvo što se FestiWine nastavlja budući da je proizašao iz projekta Wine Tourism Network kojeg je upravo DUNEA aplicirala i provela u prošloj godini. Osvrnula se i na natječaj za dvoje mladih talentiranih kuhara koji će od prihoda od večere FestiWine gala, a koja će se održava u četvrtak u 20:00 sati u hotelu Excelsior, imati stipendiju za stručno usavršavanje u Sloveniji u restoranu
,Pri Lojzetu, chefa Tomaža Kavčića, koji će u Petra Obada, chefa hotela Excelsior, pripremati ovu večeru.

Stručni dio – ocjenjivanje vina predstavio je Bojan Kobal, predsjednik ocjenjivačkog suda Dubrovnik FestiWine Trophy 2014. i 2015. a u svom izlaganju istaknuo je:

„Ovo što tu raste i što možete pokazati svijetu je jedno veliko čudo!” misleći na naša vinogorja. Istaknuo je kako je iznimno važno da su organizatori odlučili upoznati suce sa terroir-em pa su kroz studijsko putovanje upoznali Konavle i Pelješac, vidjeli gdje i kako raste loza čija će vina ocjenjivati.

Sudionik FestiWinea i jedan od lanjskih pobjednika, g. Božo Martinović iz Dubrovačkih podruma ukazao je na probleme koje vinogradari i vinari juga imaju zbog prošlogodišnje kišne sezone te istaknuo kako su napori koji se ulažu oko promocije vina vidljivi na što se Rene Bakalović, stalni suradnik festivala, nadovezao istaknuvši turistički potencijal vina u županiji.

Ova konferencija za medije završila je degustacijom merlota Merlotina Dubrovačkih podruma, vinogorje Konavle i prošlogodišnjeg šampiona plavca malog Terra Madre 2011, proizvođača Poljopromet, vinogorja Komarna. Vina i pripadajuće zagriske je predstavio Siniša Lasan, najbolji sommelier Hrvatske te jedini nositelj međunarodne ASI diplome.

FestiWine nudi bogati program – od 20. – 26. travnja u dubrovačkim ugostiteljskim objektima mogu se kušati županijska vina uz autohtona jela; u utorak 21. travnja u Malom Stonu bira se bijelo vino koje najbolje ljubi stonsku kamenicu. Srijeda i četvrtak su rezervirani za međunarodo ocjenjivanje vina, a u četvrtak, 23. travnja s početkom u 20:00 sati u hotelu Excelsior očekuje nas gourmet spektakl FestiWine Gala u režij chefova Tomaža Kavčića i Petra Obada, sommeliera Siniše Lasana te gourmet voditelja Rene Bakalovića. 7 slijedova uz 7 županijskih vin.

U petak i subotu, 24. i 25 travnja u Lazaretima na rasporedu je središnji dio festivala – izložba vina na kojoj će se moći kušati brojna izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije.

RRA DUNEA te Dubrovačko – neretvanska županija su organizatori ovog regionalnog festivala vina koji je započeo 2014. godine, a agencija Dubrovnik PartneR izvršni je producent.

festiWINE 1

DUBROVNIK FESTIWINE 2015.PROGRAM

20. – 26.04.2015.
DUBROVAČKA VINSKA SETEMANA
Uživajte u vinima Dubrovačko – neretvanske županije sljubljenim uz autohtona jela u označenim Wine Friendly objektima.

21.04.2015.
BLIND DATE – IN LOVE WITH STON OYSTER (zatvoreno za javnost)
Ston – ocjenjivanje sljubljivanja dvadesetak odabranih vina sa stonskom kamenicom.
Ocjenjivački sud čine međunarodni suci, predstavnici sponzora i gostiju festivala.

23. i 24. travnja
DUBROVNIK FESTIWINE TROPHY (zatvoreno za javnost)
Hotel Lapad
Panelno ocjenjivanje regionalnih vina od strane međunarodnog ocjenjivačkog suda s posebnim naglaskom na obilazak i upoznavanje vinogorja s kojih stižu ocjenjivana vina

23.04.2015.
FestiWine gostovanje
15:30h, The Pucić Palace

Masterclass predikatna vina
Vinarija Bodren
Siniša Lasan, prvak Hrvatske u sommelijerstvu i sommelier restorana Proto
-isključivo uz pozivnice

DUBROVNIK FESTIWINE GALA
Gostujući chef Tomaž Kavčić i chef domaćin Petar Obad
Degustacijski gourmet spektakl s plemenitim ciljem
Harmonija okusa i vrhunskih vina Dubrovačko – neretvanske županije
Kroz večeru Vas vodi Rene Bakalović
Hotel Excelsior, 21,00 sat
Cijena po osobi 500,00 kuna*
Informacije i rezervacije: Agencija Dubrovnik PartneR 020 448 180 festiwine@dubrovnikpr.com
*prihod od večere namijenjen je stručnom usavršavanju mladih talenata u kulinarstvu

PETAK & SUBOTA – 24. i 25.04.2015.
SREDIŠNJA IZLOŽBA VINA – LAZARETI
Kušajte izvrsna vina Dubrovačko-neretvanske županije na jednom mjestu

Petak, 24.04.2015.
LAZARETI

17:00 Prezentacija rezultata projekta: „Kreiranje nove marke vina na bazi grožđa plavca malog” i degustacija pokusnih uzoraka vina
prof. dr. sc. Damir Kovačić
Enolog Miodrag Hruškar
ARL, baletna dvorana

18:00 Prezentacija muzeja vina u Putnikovićima
Maro Krile, suradnik na projektu