H. C. Andersen, M. Matišić: Carevo novo ruho

crevo-novo-ruho

crevo-novo-ruho

Carevo novo ruho u današnje vrijeme nije više samo naslov jedne od najslavnijih priča „danskoga slavuja” nego je povik prostodušnoga dječaka „Car je gol!” postao i krilaticom slobodnih mislilaca u modernome svijetu kojim upravljaju marketinške strategije i medijske kampanje, a imidž odnosi prevagu nad sadržajem.

U današnjoj vladavini većine, potrebno je većinu navesti da misli što treba misliti pa da to postane istina, a onaj tko to zna postići danas je – car. Andersenova priča genijalna je u jednostavnosti kojom prokazuje taj proces, pritom se dotičući i vrlo aktualne teme „zviždača”.
Adaptacija Mate Matišića izoštrava Andersenovu sofisticiranu satiričnost žestoko suprotstavljajući moljce koji žderu smrdljive prnje građana sa carskim parazitima koji se zagrću skupocjenim tkaninama (vidljivim i nevidljivim). Kreator spektakularnih lutaka je Simon Bogojević Narath, cijenjeni i nagrađivani autor animiranih filmova, a predstava se priprema pod redateljskom palicom filmskoga redatelja Vinka Brešana (Svećenikova djeca, Maršal, Kako je počeo rat na mom otoku).

18.04.2015., 18:00h
19.04.2015., 11:00h
28.04.2015., 18:00h

IGRAJU:

LUKA PEROŠ
MATIJA PRSKALO
MATILDA SORIĆ
JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ
MLADEN ČUTURA
SINIŠA MILETIĆ
BRANKO SMILJANIĆ
MARINA KOSTELAC
JADRAN GRUBIŠIĆ
ANĐELKO PETRIC
DANIJELA ČOLIĆ-PRIŽMIĆ
BORIS MIRKOVIĆ
ŽELJKO ŠESTIĆ
VANDA BOŽIĆ
ANDREA BAKOVIĆ

Za uzrast: 5+
Foto: Ines Novković

zkl.hr