Skip to content

Dejan Kljun: Dobre vibracije

Dejan Kljun 1

U MMC POU „Ante Babić” u Umagu otvara se u petak, 24. travnja 2015. u 20 sati izložba „Dobre vibracije” riječkog umjetnika DEJANA KLJUNA. Radi se o uljima na platnu velikog formata, nastalim 2013. i 2014. godine. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga o ovim radovima između ostaloga kaže:

„Kad bi htjeli sažeto opisati slikarstvo Dejana Kljuna, ključne riječi – kao svojevrsni diskurzivni orijentiri, bile bi boja, gesta, energija, vibracije, sinestezija i apstrakcija, uz dodatak sintagme „suvremeno filtriranje matrice povijesnih avangardi”. A upravo nekako tim sekvencijalnim nizom ovo slikarstvo nas i zapljuskuje kad se nađemo u njegovoj blizini, preplavljujući nas u prvom naletu, poput snažnog udarnog vala, kolorističkim doživljajem, koji puni sva naša osjetila, razgaljuje emocije i odvodi nas u jedan gotovo hipnotički svijet boja, ritmova i energija. Svijet u kojem vlada boja koja se rasteže na velikim platnima, upućujući otuda snažan osjetilni podražaj svim našim senzorima.

Dejan Kljun 2

Zbog snage tog podražaja usmjerenog na sva osjetila, sinestezijskim efektom izazivaju se izvanredne zamjenske senzacije čula, suprotne od očekivanih – one zvučnosti, taktilnosti, ili sceničnosti. Sve to upravo zato što je ova boja blještava, iskričava i raskošna; primarna i sjajna; fovistička i divlja; uz to i gusta i tektonička, taktilna i enformelovski tvarna. Pritom je maksimalno dinamizirana, vlastitom energijom, ali i energijom umjetnikova slobodnog, nesputanog, gestualnog poteza, kojim on u boji hvata zapretene titraje skrivenih zvukova. Hvata ih potezom koji je pun životne radosti, pa bojom i kistom na platnu pokreće sinestezijske glazbene ritmove (ovdje nalik onima rocka i jazza), ostavljajući za sobom ozvučeni trag i u njega utisnuti osmijeh dobrog raspoloženja. Tako ne samo u okolni ambijent, nego i u cijeli univerzum odašilje pregršt dobrih vibracija. ” (Višnja Slavica Gabout)

Otvorenje izložbe pratit će i dobre glazbene vibracije DJ-a Ivana MASTERMIXA.

Izložba Dejana Kljuna moći će se razgledati u MMC Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić” u Umagu do 14. svibnja 2015. Ulaz je slobodan.

See also  Otvoren 33. Salon mladih

Dejan Kljun 3

Dejan Kljun, kipar i slikar, rođen je 1979. u Rijeci, gdje je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, a potom u Zagrebu 2004.g. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mire Vuce. Za vrijeme studija, u sklopu međunarodne razmjene studenata (CEEPUS), studijski je boravio na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani (Slovenija). Počinje izlagati 2003.g. i otad sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama (od važnijih samostalnih valja spomenuti one u Rijeci – u Malom salonu, Galeriji OK i Galeriji Juraj Klović, kao i one u Zagrebu – u Galeriji SC, Galeriji Karas, Galeriji VN i Galeriji CEKAO, a od skupnih, sudjelovanje na velikom broju žiriranih tematskih izložbi u zemlji i inozemstvu, kao i na festivalima i manifestacijama alternativne i nezavisne kulturne scene). Često se uključuje u rad mnogih domaćih i inozemnih likovnih radionica, a 2004. g. utemeljio je i otad je voditelj radionice “International Art Camp TARSA”. Višestruko je nagrađivani autor (značajnije nagrade: Prva /otkupna/ nagrada na Drava Art Annale -DAAK 05 2007.g., Godišnja nagrada HDLU-a Rijeka 2010.g i Prva nagrada na Ex tempore Mandrač u Voloskom 2012. u kategoriji profesionalnih umjetnika). Izveo je nekoliko skulptura postavljenih u javnim prostorima, od kojih treba spomenuti metalnu skulpturu ispred ŠPUD Rijeka (1998.g.), bistu Belizara Bahorića (Sv.Kuzam, 2010.g.), Kameni reljef (Solin, 2011.g.) i bistu Bernard Maria Koltesa (Ljubljana, 2012.g.). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2007.g., te HDLU-a Rijeke (od 2005.g.) i HDLU-a Zagreb (od 2006.g.). U svom radu izražava se u mediju kiparstva, slikarstva, fotografije, te minijature u drvu i metalu, izvodeći slike, objekte, instalacije, performanse, akcije… Od 2008.g. Kljun je na ALU Zagreb na specijalističkom doktorskom studiju iz kiparstva.

Dejan Kljun 4