HAZU: Predstavljena knjiga Veliki osječki most

veliki-osjecki-most

U srijedu 15. travnja u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu predstavljeno je dvojezično izdanje knjige Veliki osječki most / The Great Osijek Bridge

veliki-osjecki-mostAutori ove vrijedne knjige su Ivana Haničar Buljan, Nenad Moačanin, Milan Pelc, Mladen Pešić i Ratko Vučetić., a urednik je akademik Andrija Mutnjaković.

Knjigu je objavio Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti kao rezultat istraživačkog rada provedenog u Institutu o Velikom Osječkom mostu, tzv. Sulejmanovom mostu koji je kroz močvarna područja povezivao povijesna naselja Osijek i Dardu od 1526. do 1687. u dužini od šest kilometara. Knjiga koja je upravo predstavljena predstavlja drugi svezak edicije Mursa Aeterna – Vječni Osijek, a objavljena uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj i Turskog instituta za podvodnu arheologiju iz Istanbula.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić izrazio je zadovoljstvo što se ova knjiga vezana uz povijest Osijeka obavljuje upravo u godini u kojoj se slavi 200. godišnjica rođenja velikog Osječanina Josipa Jurja Strossmayera, utemeljitelja Akademije. Istaknuo je dosadašnju suradnju Akademije s Turskom, među ostalim i na digitalizaciju orijentalne zbirke Arhiva HAZU koju je 2014. obavio institut Yunus Emre iz Ankare. „Bio je to veliki pothvat koji pokazuje jedno multikulturno zbližavanje”, kazao je akademik Kusić.

Na predstvaljanju knjige je turski veleposlanik Ahmet Tuta podsjetio na sve veće zanimanje za tursku kulturu u Hrvatskoj, zahvaljujući popularnoj kulturi i televizijskim serijama. Ujedno je istaknuo da postoji i potreba za akademskim radovima o temama iz prošlosti. Veliki osječki most nazvao je remek-djelom osmanske arhitekture u Hrvatskoj,a imao je ne samo vojno-strateško nego i trgovačko i gospodarsko značenje, zbog čega je Osijek pod osmanskom vlašću postao važno gradsko središte i razvio se kao multukulruran grad, u čemu može biti uzor i danas. „Most simbolizira multikulturnu prirodu hrvatsko-turskih odnosa koji se nisu svodili samo na vojne pohode, nego i na trgovački i kulturni razvoj, a simbolizira i današnju ulogu Hrvatske kao mosta između srednje i jugoistočne Europe”, veleposlanik Tuta je kazao na promociji u HAZU.

Oguz Aydemir, predsjednik Turskoga instituta za podvodnu arheologiju, rekao je da unatoč brojnim turskim kulturnim ponudama koje su često povezane uz područje mašte još uvijek postoji potreba za nepristranim znanstvenim radom koji bi osvjetljivao razna povijesna gledišta hrvatskoga i turskog naroda. „To je potrebno napraviti pogotovo što zato što su se njihovi putovi ispreplitali tijekom više stoljeća”, riječi su Oguza Ayemira.