Kruna Tarle – Od lutke do figure

kruna tarle

kruna tarleU Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu priređuje se non-stop show „Od lutke do figure” – riječ je o edukativnom programu, radionicama otvorenog tipa namijenjenima umjetnicima ali i najširoj publici. Radionice će se odvijati u srijedu, 15. travnja između 17 i 20 sati, a sudjelovanje je besplatno. Autorica i voditeljica projekta, Kruna Tarle, ovako opisuje program:

„Smisao je projekta upozoriti na širok raspon lutkarske umjetnosti, bogatstvo žanrova, estetika i tehnologija, te na vertikalu koja u munjevitom razvoju ove umjetnosti u posljednjih sto godina povezuje avangardu s njezinim drevnim korjenima i tradicijom. Prezentacija ideje organizirat će se putem više radionica koje će se simultano odvijati u prostoru Galerije. Ove motivacijske radionice bit će usmjerene na izvedbeni aspekt lutkarske umjetnosti. Nakon toga uslijedit će prezentacija scenskih igara, etida i minijatura. Naglasak će biti na heterogenosti, tako da ćemo prijeći zanimljiv povijesni put koji vodi od scenske lutke do figure.

Cilj nam je naglasiti kako je upravo srž ove umjetnosti bogatstvo različitosti, bogatstvo jednakovrijednih postupaka i ideja. U dobroj maniri starih lutkara, improvizirat ćemo priručne scene i u tim okvirima, razigrano i bez puno priprema, poticati na slobodu umjetničkog izražavanja, spontanost i komunikaciju s publikom. Kao što znamo, lutkarske predstave naših kazališta izgubile su onaj neposredni kontakt s publikom, gdje se lutka može opipati, uzeti u ruku, gdje se može nešto bez straha pokušati, pa i pogriješiti, i gdje su stvari doslovno nepredvidive. Cilj mi je istaknuti ovu drugu ulogu lutke, primarno komunikativnu, dakle, popularizirati je, demokratizirati i demistificirati.

Program će izvoditi nekoliko članova Studija i Ateliera Krune Tarle, koji su unazad više godina prošli temeljnu lutkarsku edukaciju. Ideja je također da se uključe i slučajni prolaznici. Čitav program dokumentirat će se foto i video-kamerom.

Kruna Tarle (Zagreb, 1948.) kazališna je i likovna umjetnica multimedije. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art-radionica, multimedijskih projekata. Prevela je s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: „Ples kao kazališna umjetnost”, „Teatar objekta”, „Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura”. Oblikovala je i vodila Lutkarski studio Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL), Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica je tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.