Skip to content

U Grohotama na Šolti održani Dani Vesne Parun

4 dani vesne parun na šolti 2

Iz Vesninih riječi “proljeće miriše”…

Tradicionalna književno-kulturna manifestacija Dani Vesne Parun uz godišnjicu rođenja velike hrvatske poetese održana je u Grohotama na otoku Šolti 9. i 10. travnja 2015. godine. Kulturno-informativni centar otoka Šolte u suradnji s Društvom hrvatskih književnika iz Zagreba i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Općine Šolta već četvrtu godinu organizira ovo događanje na otoku na kojem je Vesna Parun pronašla svoje posljednje počivalište.

Na Šolti je dvodnevni program započeo pjesničkom večeri nazvanom po Vesninom stihu „Riječi iz kojih proljeće miriše”, što je ujedno bila i tema natječaja objavljenog u osnovnim školama koje sudjeluju u ovoj manifestaciji. Naime, osnovne škole na otocima Vesninog djetinjstva ,a to su Šolta, Vis i Prvić, udjeluju u natječaju za najbolji likovni i literarni uradak na zadanu temu, a potom nagrađeni učenici gostuju na Danima Vesne Parun. Na žalost ove godine ni mali Višani ni mali Prvićani nisu mogli gostovati na manifestaciji, ali njihove nagrade stići će do njih. Nagradu za najbolji literarni u OŠ „Grohote” dobila je učenica 8. razreda Julija Mihovilović, a za najbolji likovni rad učenik 6. razreda Luka Blagaić.

Dane Vesne Parun otvorila je i vodila ravnateljica Kulturno- informativnog centra otoka Šolte Tihana Glavurtić, uz potporu velikog pjesnika, suorganizatora i suutemeljitelja ove manifestacije, akademika Jakše Fiamenga, počasnog građanina otoka Šolte. Nazočne je u ime Općine Šolta pozdravio i načelnik Nikola Cecić-Karuzić koji je i proveo mnoge sate s velikom pjesnikinjom u Stubičkim Toplicama i koji je ispunio njezinu posljednju veliku želju – da bude pokopana na starom groblju u Grohotama kraj svog djeda Šoltanina Mateljana. U ime DHK govorio sje poznati književnik Hrvoje Hitrec koji se kao književnik-gost družio sa šoltanskim osnovcima.

4 dani vesne parun na šolti 1

Večer poezije započela je čitanjem Vesninih pjesama koje su pripremile otočanke, štovateljice Vesnine poezije. Uz pratnju Pavla Kolarova na gitari, Mirjana Stanić, Alemka Rakulj, Venera Stojan i Dubravka Bajto ponijele su brojnu publiku kroz Vesnine stihove, a Sinaja Kovačević recitirala je autorske pjesme posvećene slavnoj pjesnikinji. Članice Amaterskog kazališta „Sulet”, Mirjana Stanić i Alemka Rakulj predstavile su na ovoj večeri svoj „Intervju” s Vesnom Parun kojim su publiku provele kroz Vesnin život i stvaralaštvo.

Na pjesnikin rođendan, 10. travnja, položen je vijenac na njezin grob, a uz minutu šutnje izrecitirana je pjesma Šoltanke Gordane Burice. S nekoliko progodnih riječi Jakša Fiamengo još jednom se za zahvalnošću prisjetio bogatstva riječi i stiha koje je u nasljeđe ostavila velika poetesa.

Program je nastavljem time što je u Domu kulture u Grohotama upriličen susret književnika Hrvoja Hitreca i učenika Osnovne škole „Grohote” kojem su nazočili i profesori te ravnatelj Ivan Tokić. Za šoltanske osnovce bio je neopisiv događaj uživo vidjeti i čuti tvorca nezaboravnih „Smogovaca”, kao i ekološki osviješćenog znanstveno-fantastičnog romana „Eko- eko”, kojega osnovci čitaju kao lektiru. Pomno su učenici poslušali što je i kako ovog poznatog pisca inspiriralo na pisanje tih djela, a potom su književniku uputili brojna pitanja. Tako je u ugodnom druženju završila ovogodišnja četvrta manifestacija kojom se iznad svega njeguje sjećanje na najveću hrvatsku pjesnikinju, nenadmašnu Vesnu Parun.

Nives Gajdobranski