Karlovac – Međunarodna likovna kolonija “Prijatelji u gostima 2015”

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 14

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 14

Međunarodna likovna kolonija koja se u Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac održava pod radnim naslovom ,,Prijatelji u gostima” je kolonija koja se tradicionalno održava već petnaestak godina, a posljednjih šest ima i međunarodni karakter. Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih

foto-galerija

I ova je kolonija, kao i sve prethodne, osmišljena pod prekrasnim Nazorovim stihovima „Nek ne dođe nitko do prijatelj drag”. Prepoznajući svu čistoću i suptilnost ove jednostavne, svima razumljive, tople i univerzalne ljudske poruke, u prostore naše ustanove se svake godine sliva rijeka umjetnika iz različitih sredina, tako da je do sada u njoj sudjelovalo preko stotinjak slikara iz različitih gradova Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Ukrajine, a ove godine su došli i umjetnici iz Južne Koreje i Rusije. Na koloniji sudjeluju slikari različitog likovnog i generacijskog naraštaja, različitog likovnog izraza, a koje povezuje zajednička ideja potrebe pomaganja djeci koja odrastaju izvan svojih obitelji, pomaganja djeci koja u odrastanju trebaju, ne samo institucionalnu pomoć, već i neposrednu, toplu i jednostavnu ljudsku podršku, upravo onakvu kakvu im godinama pružaju naši gosti.

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 4

To je prilika da se kroz kreativni rad još jednom afirmiraju trajne i univerzalne poruke o jednakosti, toleranciji i zajedništvu među ljudima, poruke o umjetnosti koja ne poznaje granice i barijere, već vrijednosti gradi na uvažavanju različitosti u likovnom doživljaju i načinima njihove prezentacije.

Boravak slikara u našoj sredini olakšava destigmatizaciju korisnika, olakšava njihovu integraciju u školskoj sredini i lokalnoj zajednici.

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 9

Među najstarijim sudionicima likovne kolonije su gosp. Nikola Tintor i gosp. Josip Ferenčak.

Likovna kolonije započela je 10. travnja, a traje do 12. travnja 2015. godine.

Voditelj likovne kolonije
prof. Božo Rupčić

Ravnateljica Doma
Nataša Vučković – Ivošević

foto-galerija

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 6

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 11

Karlovac - lk Prijatelji u gostima 2015 16