Skip to content

Umjetnik Miroslav Prikratki

Do malo prije je bio u odijelu, raspravljajući o poslu, nabavci 50-ak novih fiatovih jurilica, a već koji trenutak kasnije obučen u radno odijelo vari i uživa pretvarajući stare hrđave komade željeza u skulpture, sretan kada im udahnjuje dušu, stvara novi život

Miroslav Prikratki 1

Jedan od najpoznatijih Varaždinaca i dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja za uspješnog poduzetnika, Miroslav Prikratki već nekoliko godina pravi skulpture, ograde, i razna druga umjetnička djela koristeći stare dijelove automobila, motike, alat, sjekire i slično.

Možemo ga vidjeti u nabavci materijala, iz kojeg stvara vrhunske umjetnine, kako prebire eksponate po najpoznatijim sajmovima atikviteta u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Italiji, širom Hrvatske i drugim mjestima gdje nalazi zanimljive predmete za kolekciju i daljnju obradu.

U vremenu kada konceptualnost sve više zasjenjuje klasičan pristup kirparstvu Miroslav Prikratki u svom umjetničkom radu vraća se jednom od prvih proizvoda ljudskog rada – metalu. On umjetnički proces stvaranja počinje već u fazi obilaženja mnogih sajmova antikviteta i starina, kada u hrpi odbačenih metalnih predmeta prepozna sirovinu kojoj daje novi zadatak i smisao, dajući i udahnjujući joj priliku za novi život.

Radi se o originalnom i jedinstvenom pristupu konceptualnosti gdje on svojom vještinom i darom stvara nevjerojatne kombinacije.

Miroslav Prikratki smatra kako se pretvaranjem odbačenih metalnih dijelova u novi život, pomaže u smanjivanju otpada a svojim kreacijama to svakako i dokazuje, te izjavljuje da u samom činu korištenja odbačenog materijala u stvarajunju novog komada, sam predmet postaje humaniji.

Miroslav Prikratki 2

Uskoro nas očekuje i prva izložba radova Miroslava Prikratkog s troje velikana likovne umjetnosti, Franje Klopotana, koji je 1973. zastupao Njemačku na Svjetskoj izložbi likovne umjetnosti, Viktorije Rabžajeve koju smatraju jednom od najvećih svjetskih restauratorica i najvećim umjetnikom XX stoljeća, Pablom Picassom čiji se potpis nalazi na preko 130.000 radova.

Izložba se otvara u dvorcu Mršić, u Svetom Križu Začretje dana 5.lipnja.

Darko Starešina, predsjednik udruge likovnih umjetnika Fortuna–ART