Skip to content

Nove tehnologije u promociji kulturne baštine

Kako izraditi audio vodič naziv je radionice koju organizira medijska platforma izi.Travel iz Amsterdama, a koja će se održati u srijedu 15. travnja 2015. s početkom u 10 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru (MDC) u Zagrebu

audio vodic zgRadionica je namijenjena djelatnicima muzeja kao i svima onima koji se bave promocijom hrvatske kulture i baštine, a u sklopu nje polaznici će naučiti kako promovirati hrvatsku baštinu i ostale turističke potencijale na kreativan i suvremen način koristeći inovativne tehnologije bazirane na izi.TRAVEL platformi. Kako se mijenjaju komunikacijske tehnologije, mijenja se i način edukacije i ponašanje publike u muzejima, koja traži da joj se eksponati približe na razumljiv, primamljiv i jednostavniji način. Izi.TRAVEL platforma predstavlja tehnološki iskorak u promociji kulturne ponude, a bazirana je na wireless (WiFi) tehnologiji i pametnim telefonima. Riječ je o globalnoj besplatnoj platformi za izradu mobilnih audio vodiča, na kojoj muzeji i slične kulturne institucije razmjenjuju svoje sadržaje i koja trenutno okuplja više od 150 muzeja diljem svijeta.

U kombinaciji sa Smartphoneima, tabletima i ostali uređajima koji su opremljeni wireless prijemnikom, omogućava velikom broju simultanih korisnika brz i jednostavan pristup dodatnim sadržajima koje se ne nalaze u legendama, čineći doživljaj muzeja potpunijim. Nadalje, fleksibilnost spomenute tehnologije muzejima dozvoljava da stalno dodaju nove eksponate ili dodatne sadržaje na već postojeće, te da sadržaje distribuiraju na smartphonove ili tablete posjetitelja individualno, odnosno prilagođeno dobi i interesu posjetitelja.

Predavanja će držati Alexander Palin, šef marketinga i komunikacija u izi.TRAVEL-u za Sjevernu Europu, koji je već godinama intenzivno uključen u stvaranje i provedbu novih aplikacija kojima se promoviraju sadržaji u kulturi. U prvom dijelu radionice polaznici će se upoznati se sa procesom produkcije, primjerima dobre prakse i različitim pristupima u stvaranju audio vodiča, a u drugom dijelu polaznici radionice imati će prilike izraziti svoju maštu i primijeniti stečena znanja u interpretaciji muzejskih sadržaja.

Radionica je za sve polaznike besplatna. Cilj radionice je usvojiti i savladati teorijski i praktični dio produkcije audio vodiča, a za sudjelovanje je potrebno donijeti smartphone uređaj ili laptop. Više informacija na www.mdc.hr.