Skip to content

Najava festivala Francuske u Hrvatskoj ‘Rendez-vous’

Od Rodina i filma preko gospodarstva i sporta do mode

Rendez-vous 1

Festival Francuske u Hrvatskoj ‘Rendez-vous’, koji je upravo najavljen, održat će se u 22 grada diljem Hrvatske i to tijekom pet mjeseci, od svibnja do rujna ove godine. Francuska umjetnost i kultura življenja kroz bogati multidisciplinarni program približit će se hrvatskoj publici kroz više od 150 događanja s različitih područja

Festival organiziraju Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Francuski instituti Veleposlanst vo Francuske u Hrvatskoj.

Festival Francuske u Hrvatskoj ‘Rendez-vous’ službeno se otvara 5. svibnja izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu i tri izvedbe opere “Pelleas et Melisande” Claudea Debussyja od 12. svibnja u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, no pretprogram festivala počinje već 9. travnja gostovanjem nautjecajnijeg svjetskog gospodarstvenika današnjice Thomasa Pikettyja u Zagrebu.

Rendez-vous 2

Vrijedi zaustaviti se na izrazu ‘rendez-vous’: festival naime nosi simbolički naslov koji znači – sastanak, susret! – Festival se najpreciznije može opisati kao ‘sezona’ jer traje pet mjeseci kada ćemo se s francuskom kulturom družiti u velikoj mjeri u svim dijelovima Hrvatske. Željeli smo ujediniti cijelu Hrvatsku i da zbivanja nisu samo u Zagrebu, ali i sadržajno napraviti širok raspon događaja, ne samo za ljubitelje klasične kulture, poput Rodinove izložbe ili opere, već i za mlade kroz Terraneo festival, street art izložbu, suvremenu glazbu, strip, – naglasila je Alemka Lisinski, glavna izbornica za Hrvatsku, uz koju je s frnacuske strane programe birala Anne Coutard. Za ovaj susret dug pet mjeseci kultura je shvaćena u širokom smislu riječi, pa su u programu i ekonomija i obrazovanje i znanost, a cilj je stvoriti dugoročne odnose u kojima će pojedinci i institucije ubuduće više i češće surađivati.

Rendez-vous 3

Veze dvaju bliskih kultura koje su dugoročne

Berislav Šipuš, zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske na konferenciji za novinare ocijenio je kako je ovj projekt posljedica dugoročnih razmjena na području kulture između dviju zemalja, te podsjetio na pohvale koje je Hrvatska dobila nakon predstavljanja hrvatske kulture u Francuskoj 2012. godine.

Michele Boccoz, veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj, rekla je da je festival osmišljen kao počast dugoročnim vezama dviju kultura, a dokaz tome je i što Francuski institut u Zagrebu postoji već 93 godine. Bogati program bit će prilika da otkrijemo koliko su naše kulture bliske i stvorene pod zajedničkim utjecajima, dodala je.

Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova iz programa je izdvojio one koji se odnose na obrazovanje s obzirom da Hrvatska upravo na znanju mora temeljiti svoju poziciju u Europskoj uniji. Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport naglasio je kako je važno sudjelovanje gradskih institucija na festivalu u trenutku kada je Grad Zagreb u utrci za kulturnu prijestolnicu Europe.

Rendez-vous 4

Vratimo se festivalskom programu koji obuhvaća sve – od glazbe, vizualne umjetnosti, kazališta, cirkusa, dizajna do gospodarstva, mode, sporta, gastronomije, turizma.

Izložba “Normandija – rađanje impresionizma” će se postaviti u Osijeku, proslavljeni francuski fotograf Marc Riboud agencije Magnum predstavit će se s petnaest najpoznatijih fotografija u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu, a od likovnih događanja ističe se i gostovanje dizajnera Jeana-Francoisa Porcheza u Zagrebu.

U povodu 100. godišnjice rođenja održat će se znanstveni skup o teoretičaru književnosti i filozofu Rolandu Barthesu, Festival svjetske književnosti fokusirat će se na francuske pisce, a među predavanjima ističu se ona o budućnosti Francuske i Hrvatske u europskom društvu, te forum o klimatskim promjenama kao priprema Međunarodne konferencije o klimi koja će se u prosincu održati u Parizu.

Kazalište PlayDrama iz Splita priprema praizvedbu predstave “George Kaplan” jednog od najintrigantnijih suvremenih francuskih dramatičara Frederica Sonntaga, Zagrebačke ljetne večeri dovode dva francuska ansambla, Ansambl Variances nastupiti u ciklusu Cantus Ansambla, a virtuoz na akustičnoj i električnoj jazz-violini Didier Lockwood u ciklusu Jazz.hr.

Rendez-vous 5

Piknik za građane, Besana noć, balet, knjige, fotografije

Francuski filmovi imat će posebno mjesto kroz nekoliko progama, festival donosi i događanja na otvorenom, kao npr. veliki piknik za građene u Maksimiru, na Trgu bana Jelačića, kao i u francuskim gradovima, 14. srpnja održati veliki bal za građane, a na Tomislavcu će se održavati besplatni koncerti francuske glazbe.

Za sam kraj festivala, 26. rujna, ostavljen je program “Nuit blanche” (besana noć), što je koncept preuzet iz Pariza u okviru kojega se tijekom cijele jedne noći građanima nudi obilazak kulturnih točaka u gradu.
Slavna francuska moda predstavit će se putem francuskih filmova na tu temu u okviru Elle Fashion Film Festivala te izložbu “Elle France: moda i društvo, isprepleteni pogledi, 1945.-2015.” u HDLU.

Kao uvod u festival održava se pretprogram u sklopu kojega će, među ostalim, politolog Joseph Maila održati predavanje “Diplomacija kao izazov religijama”, a na Muzičkom biennalu Zagreb izvest će se niz djela istaknutog francuskog skladatelja Brune Mantovanija i praizvesti koreografije Pascala Touzeaua.

Rendez-vous 6

Krajem travnja predstavit će se novi roman Slavenke Drakulić “Dora i Minotaur – moj život s Picassom” i prikazati dokumentarni film Željka Senečića posvećen Maarovoj, Noir Film Festival ugostit će francuskog autora i scenarista Tonina Benacquista, a Festival tolerancije redatelja Jeana Bodona.

U povodu prvog izdanja utrke Tour de Croatie na Zrinjevcu će se postaviti izložba fotografija “Tour de France” kojom se 2013., a tu je i fotografska izložba slavnog francuskog konceptualnog umjetnika Philippea Ramettea u Medijateci Francuskog instituta.

U svakom slučaju kroz pet mjeseci u 22 grada diljem Hrvatske glavna tema bit će Francuska i njezina kultura u najužem ali i najširem smislu te riječi., Uživajmo, upijajamo, pratimo, sudjelujmo, prilika je to koju nitko ne smije propustiti…

Foto I tekst: Nives Gajdobranski

Rendez-vous 7