Priopćenje o susretu kardinala Josipa Bozanića s braniteljima

Branitelji2 2

U Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, u utorak, 7. travnja 2015. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se sa stotinjak hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a na zamolbu hrvatskih branitelja koji već skoro šest mjeseci prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Uz kardinala bio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, a sa strane branitelja na susretu su bili predstavnici brojnih braniteljskih udruga i zajednica iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine, zatim braniteljskih obitelji, stradalnika i nestalih. Posebno je primijećena nazočnost branitelja Bošnjaka i Albanaca.

Zahvaljujući kardinalu za njegov posjet braniteljima u prosvjedničkom šatoru na Badnjak, branitelji su ovim posjetom kardinalu čestitali Uskrs i zahvalili za sve što Crkva čini za branitelje.

Hrvatski su branitelji istaknuli da i dalje u pokušaju rješavanja gorućih pitanja ne nailaze na razumijevanje mjerodavnih institucija i vlasti u Hrvatskoj te da u odnosu prema hrvatskim braniteljima vide sliku odnosa prema hrvatskomu narodu. Premda su svoje poteškoće artikulirali još u svibnju prošle godine, prigodom Prve konvencije hrvatskih branitelja, odjeka od strane odgovornih nije bilo, što je i dovelo do prosvjeda u Savskoj, koji su započeli u listopadu.

Upozoravali su tada, a upozoravaju i danas na neprimjeren odnos prema temeljnim vrijednostima hrvatskoga društva i države, što se izravno očituje u odnosu prema Domovinskomu ratu i hrvatskim braniteljima, a posljedice su puno šire i tiču se cjelokupnoga gospodarskog, kulturalnog i političkog života u Hrvatskoj. Zanemarivanje tih vrijednosti vodi u druge teškoće koje zabrinjavaju branitelje, a tiču se nezaposlenih, onih koji ne primaju plaću ili su prisiljeni napustiti svoju Domovinu. Bolno je vidjeti kako se ponižava branitelje iz Bosne i Hercegovine koji su bili sudionici obrane Hrvatske. Jednako je tako neshvatljivo s koliko se neistina prikazuje stanje u Vukovaru, u kojemu se prema braniteljima postupa kao prema teroristima.

U medijima se hrvatske branitelje prikazuje kao teret društva; na njih se nabacuje pogrdama i uvrjedama, stvarajući dojam da traže za sebe povlastice i da su oni krivci za sve probleme u Hrvatskoj. No, ta im medijska manipulacija ne smeta onoliko koliko ih smeta neosjetljivost prema ljudima koji su dali najviše što su mogli za Domovinu, dok se istodobno na različite načine stvaraju zakonski i drugi okviri kojima se izjednačava žrtva i agresor. Neshvatljivo je da se sve više pogoduje onima koji su napadali Hrvatsku ili nisu htjeli da ona bude slobodna.

Zabrinjavaju ih koraci redefiniranja nedavne prošlosti, vezane uz Domovinski rat, kao i smjer u kojemu sadašnja politika vodi Hrvatsku. Oni su i dalje spremni dati svoj doprinos, a traže pomoć od svih koji ih žele saslušati i kojima je stalo do hrvatske Domovine.
Početak puta prema rješenju branitelji naziru, kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije, u razgovorima koji trebaju biti vođeni od strane odgovornih i važnih čimbenika u hrvatskome društvu, među kojima vide i Katoličku Crkvu.
Čestitajući vazmene blagdane, kardinal Bozanić je u svom obraćanju braniteljima naglasio da se nalazimo u ozračju Uskrsa, Kristove pobjede nad zlom. Isus je pred nama sa svojim ranama, da bismo vidjeli njegov put do uskrsnuća. Nedavna hrvatska povijest pokazuje rane koje se ne smiju previdjeti, kao niti one ljude koji su tim ranama posebno obilježeni, a to su hrvatski branitelji.

Bolno je vidjeti kako se odvija redefiniranje obrane Domovine i prošlosti, ne bi li se upravo tako redefinirale vrijednosti u sadašnjosti. Zato je kardinal zahvalio za zalaganje branitelja oko dobra, jer oni koji su se spremno oduprli zlu napada na Domovinu u prošlosti prepoznaju i njeno pravilno, odnosno štetno usmjerenje u sadašnjosti.

Kardinal je još jedanput istaknuo spremnost u svakome traženju postizanja rješenja koje zahtijeva otvorene i poštene razgovore. Problemi očito nisu samo braniteljski. Oni su hrvatski, jer je posrijedi dobro cijele Domovine. Crkva će pomoći koliko god bude mogla i uključiti se u dijalog i djelovanje u skladu sa svojim pozivom. Bilo bi svakako dobro da konkretne inicijative krenu i budu prihvaćene na najodgovornijim mjestima u hrvatskome društvu.

Kardinal Bozanić je poručio da se nikada ne smije odustati od borbe za dobro. Crkvi je to dužnost i ona neće prestati zalagati se za dobro i pravednost. Potrebno je uvijek tražiti mir i ne miriti se s nepravdom, naglasio je kardinal, navodi se u priopćenju Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije. IKA, Zg-nadbiskupija