Skip to content

Potpora novinarki Nikolini Nakić

U nešto više od tjedan dana peticija potpore Nikolini Nakić skupila je više od 5 000 potpisa. U peticiji tražimo primjenu istih kriterija na sve novinare kao i javno povlačenje opomene koje je Nikolini Nakić izdalo Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva (HND)

nikolina-nakic1 0

Opomena je gđi Nakić izrečena zbog teksta:Kada je to zločin ubojstva postao ljudsko pravo?” u kojem upozorava kako se zločin ubojstva nevinog ljudskog bića ne može nazivati ljudskim pravom. Izrečena je na temelju “novog kriterija za novinarsku slobodu”, ukoliko je nešto u Hrvatskoj u skladu sa zakonom, onda novinari ne smiju iznositi argumente protiv toga ili svoje, negativno mišljenje (u ovom slučaju, o pobačaju). Naime, Vijeće smatra kako je Nikolina prekršila Kodeks časti hrvatskih novinara, s obzirom na to da u Republici Hrvatskoj, u smislu odredaba Kaznenog zakona, abortus nije zločin.

Prema navedenom kriteriju svi novinari koji su napadali i napadaju brak kao zajednicu žene i muškarca bi barem trebali dobiti opomenu budući da je brak kako u vrijeme referenduma o braku, tako i danas, zakonom zaštićen kao zajednica žene i muškarca, ipak niti jedan novinar nije opomenut zbog takvih napada.

Osim toga, hrvatski Ustav i hrvatski zakoni jamče slobodu ispovijedavanja svoje vjere, ali HND nije opomenuo novinare koji svojim tekstovimavrijeđaju i napadaju katolike.

Peticija u kojoj tražimo primjenu istih kriterija na sve novinare kao i javno povlačenje opomene upućena je na adrese saborskog Odbora za informiranje, Agencije za elektroničke medije, g. Zdenka Duku, predsjednika HND-a, i članove vijeća časti HND-a.

Ako još niste potpišite peticiju za povlačenje javne opomene gđi Nakić, slobodu govora i jednake kriterije za sve novinare:

http://www.citizengo.org/hr/20962-potpora-novinarki-nikolini-nakic

Jedan od temelja demokracije je sloboda mišljenja i govora, baš kao i jednakost svih pred sudom – časti ili nekim drugim. Ako Sud časti Hrvatskog novinarskog društva ima različite kriterije prema novinarima – ovisno o tome slaže li se ili ne vodstvo HND-a sa mišljenjem i stavovima novinara – onda taj Sud časti niti je častan niti poštuje načela demokracije.

See also  Od Šelebaja tražila da osnuje novu tvrtku za poslovanje s HTV-om