HNK – Nove izvedbe drame “Lulu” Franka Wedekinda

hnk

U srijedu, 8. travnja u 19,30 Drama HNK u Zagrebu će izvesti kultni komad Lulu, nastao prema slavnim predlošcima Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija. Naredne izvedbe su 11, 15. i 24. travnja. Predstavu je režirao slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu. Premijera je održana 28. ožujka 2015.

Djela kontroverznoga njemačkog pisca Franka Wedekinda snažno su utjecala na europsku književnost 20. stoljeća. Njegov briljantan poetski jezik, mašta, prodor u iracionalno, otvoren pristup seksualnosti, ismijavanje malograđanskog morala i postojanost u pobuni, osigurali su mu mjesto buntovnika modernoga kazališta. U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, davne 1930.g. u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara navodi kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama, a tisak je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.

Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu, koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i otjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa, i kabarea. Drama o zanosnoj bludnici Lulu, uobličila je sliku o femme fatale, i ubrzo osvojila svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane. hnk.hr