Skip to content

Floraart Zagreb u svibnju 2015.

Zagrebačko jezero Bundek i ove će godine biti najljepša gradska cvjetna oaza, u kojoj će uživati na stotine tisuća posjetitelja Međunarodne vrtne izložbe Floraart. Ove godine ona se, od 25. do 31. svibnja, organizira po jubilarni 50. put i uvijek je atraktivno zagrebačko hortikulturalno događanje

floraart

Bundek, Zagreb
25-05. – 31-05.2015.

Što bi svijet bio bez boje, mirisa, oblika? Svakako, neka vrst pustoši duha. Jer ako cvijet nije bljesak vječnosti u našem oku, što je onda?
Zato je pravo pitanje: Što bi Zagreb bio bez FLORAART-a? Bez četrdesetak godina cvijeća u srcu grada. Bez tisuća i tisuća najrazličitijih i najčudesnijih biljaka, svakovrsnih aranžmana, akcija… svetkovina i čarolija koje smo vidjeli, doživjeli i primili. Kao dar i kao dio naše tradicije. Kao našu hortikulturu, ili točnije – kao kulturu samu. Dakle, što bi Zagreb bio bez Sajma cvijeća, bez svoje Međunarodne vrtne izložbe? Bez FLORAART-a?

Odgovor je jednostavan: to ne bi bio Zagreb kakav su nam u baštinu ostavili naši preci, to ne bi bio Zagreb kakav smo mi dužni ostaviti našoj djeci!

Zato nije pretjerano ako se kaže da ovo zagrebačko hortikulturno i kulturno događanje svoje korijene crpi još iz daleke 1891. godine, ili 1906., jer to su godine prvih zagrebačkih cvjetnih izložbi, zabilježenih i na starim razglednicama. Naravno, i ta su se vremena oslanjala na ona još starija, na tradiciju zagrebačkih srednjovjekovnih vrtova, onih dražesnih oaza ljepote iz kojih je kasnije niknula perivojna kultura grada, kultura čiji su povijesni vrhunac svakako perivoj Maksimir, ili Lenucijeva potkova.

Floraart Zagreb online

mala retrospektiva
NAJBOLJI GAULT&MILLAU CHEFOVI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
Gault & Millau je francuski vodič koji su utemeljili kritičari Henri Gault-...06th Mar 2022
Priča o Palainovki
Godine 1847. otvorena je kavana Palainovka, jedna od najstarijih kavana u Zagre...08th Jan 2022