Skip to content

Predstavljanje prvoga romana o Škriparima

Prozni prvijenac pjesnikinje Anite Martinac, knjiga imena Medaljon, ujedno i prvi roman koji obrađuje temu hercegovačkih Križara odnosno Škripara, bit će predstavljen mostarskom kulturnom općinstvu u četvrtak, 9. travnja, u Salonu 2 Galerije Aluminij

anita martinac 2Objavljen je ove godine, u nakladi Matice hrvatske Čitluk, na gotovo 250 stranica tvrdo ukoričenoga izdanja. Kako zapisa urednik knjige Dragan Marijanović, to je sedamdeset godina čekana i napokon dočekana dokumentarno-romansirana priča o događajima koji kao da su se zbili na nekomu drugom planetu, a dogodili su se u zapadnoj Hercegovini koja je, isto toliko godina, tretirana kao nepoželjna kriška ove zemlje, potom izvađena i naprasno bačena u svemir zaborava.

– Medaljon je autoričinom svojevrsnom književnom obdukcijom, vezanom za događaje iz razdoblja između Drugoga svjetskog rata i njegova šestogodišnjega produljenja u škripama i pojatama po pustarama zapadne Hercegovine, kada su se brojni pripadnici hrvatskih postrojbi odmetnuli u brda, skrivajući se od progonitelja.Oslobođen ideoloških pridjeva, prvo je valjano i, vrlo napeto ispričano, svjedočenje o tomu vremenu. Inače, riječ je o tri usporedne priče i o tri lika kojima su se sudbine i putovi preplitali i koji su svi tragično završili. Posljednji među njima bio je Ante Marić s Goranaca, škripar koji je najdulje izdržao progone Ozne i Udbe, a ubijen je u mostarskomu Sjevernom logoru, u rano ljeto 1952. godine, sedam godina nakon rata– naglašava Marijanović.

Ocjenu knjige ponudio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Sivrić, ističući važnost novoga romana u popriličnoj literarnoj pustinji u kojoj se ova tematika već desetljećima nalazi, premda je javnost itekako vezana za nju.

– Naslov je promišljeno odabran i upućuje na osnovni identitet ovdanjega hrvatskog puka, kojemu je temelj vjera koju se očituje znakovljem koje ju znamenuje. Dakle, medaljon na kojemu je lik čudotvorne Gospe vrjednotom je na kojoj se održava ime i naslijeđe obitelji Marića Kenića iz Goranaca. To je naslijeđe, s ostalim svetim medaljama, duboko zašiveno u brojne zadžepke koje obitelji čuvaju vječno, bez obzira na sva zlosilja koja neka vlast može poduzimati ili nametati – komentira Sivrić.

Inače, Anita Martinac, koja ističe kako joj je dovršenje ove knjige ostvarenjem velikoga sna o tomu da izvadi nešto iz te tragične prošlosti i ostavi na znanje mladim naraštajima, rođena je 1973. godine u Mostaru, u kojemu diplomira pravo i zasniva obitelj. Plodnom je pjesnikinjom, autoricom kratkih priča, dnevnika i izvješća, a dosad je objavila pet zbirki pjesama: Krvari Brig, Ljubim te pjesmama, U pogledu, U susret riječi i Druga riječ je ljubav. Medaljon je posvetila svojim trima kćerkama Ivi, Ani i Evi.

U programu predstavljanja, uglavljenom za 19:30, osim autorice, sudjelovat će i književnici Dragan Marijanović i fra Ante Marić te rukovoditelj Galerije Darko Juka. Nakon mostarske, roman će dan poslije, u istoj satnici, doživjeti i širokobriješku promociju, u tamošnjoj Narodnoj knjižnici. Darko Juka/aluminij.ba