Skip to content

Održana redovita skupština HAZU-a

Zastupljeni visoki kriteriji znanstvenog i umjetničkog stvaralaštva

hazuskupstina1

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti održala je u četvrtak 26. ožujka svoju redovitu skupštinu na kojoj je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić predstavio djelovanje Akademije u razdoblju od prethodne skupštine održane 18. prosinca 2014. U tom je razdoblju Akademija organizirala 62 znanstvena skupa, simpozija, predavanja, izložbe, koncerta i promocije knjiga, a na skupovima su uz znanstvenike i stručnjake sudjelovala i trojica ministara. Među najznačajnijim Akademijinim aktivnostima u Zagrebu i još 14 hrvatskih gradova izdvajaju se događanja kojima je proslavljena 200. godišnjica rođenja utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Hrvatska akademija reagirala je i na presudu Međunarodnog suda pravde kojom je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid, a održani su i skupovi posvećeni znanosti u Hrvatskoj, nacionalnoj istraživačkoj i inovacijskoj infrastrukturi, održivosti mirovinskog sustava, teritorijalnom ustroju Hrvatske, danu kad je 1991. nastala neovisna Hrvatska itd.

hzuskupstina2

Skupština je prihvatila je izvješće o Akademijinom radu u 2014. koje je opširno prikazano u Ljetopisu Hrvatske akademije za godinu 2014., a koje je predstavio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan. Ukupno je bilo 350 događanja, od toga 108 znanstvenih skupova, kongresa, simpozija i okruglih stolova, 64 izložbe, 63 predavanja i 56 predstavljanja knjiga. U HAZU je lani izabrano 11 novih redovitih članova, 7 dopisnih i 16 članova suradnika.

Među Akademijinim aktivnostima akademik Rudan je istaknuo tradicionalne Dane otvorenih vrata HAZU sa 134 manifestacije. Predsjedništvo HAZU javnosti se obratilo izjavom o hrvatskom identitetu Bunjevaca. U 2014. izašao je prvi broj Glasnika HAZU, prvog časopisa namijenjenog široj javnosti u povijesti Akademije, u tiskanom i elektroničkom obliku.

Zaklada HAZU u 2014. je poduprla 149 znanstvenih, umjetničkih i izdavačkih projekata. Akademija je lani objavila ukupno 174 svezaka raznih publikacija, a izvan HAZU akademici su objavili 58 knjiga.”Naša je Akademija od osnutka do danas bila hram kulture hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana, hram znanosti, umjetnosti, retorike i stvaralaštva. Savjesno, odgovorno i ozbiljno, Akademija je ostvarila zadaću koju joj je Hrvatski sabor dao još 1861, zastupajući visoke kriterije kvalitete i slobode znanstvenog i umjetničkog stvaralaštva, promičući znanstveni i kulturni napredak”, rekao je akademik Rudan.

See also  Preminuo Davorin Halić

Tekst i foto: Nives Gajdobranski

hazuskupstina3