Uskrsnuće – Novi život

Marija Puzak triptih

Dvadeset i četvero hrvatskih likovnih umjetnika predstavlja vam slike, skulpture i fotografije, a svojim izričajem tematiziraju smrt i uskrsnuće Isusa Krista

Marija Puzak triptih

Uskrsnuće – Novi život

Uskrsnuće Isusa Krista temeljna je vjerska istina kršćanstva i izvorište naše vjere. S uskrsnućem naša se vjera uzdiže, bez njega ona pada. Ono Isusa razlikuje od svih drugih vjerskih utemeljitelja, jer je bez premca u našoj povijesti. To je eshatološko Božje djelo sile i snage njegove u kojemu se on objavljuje kao Gospodar života i smrti. Bog nam je darovao svoga sina koji se utjelovio i po čijem pashalnom misteriju naum našega spasenja biva ostvaren. A Isusovim uskrsnućem objavila se Božja pravednost, bezuvjetna milost i opravdavajuća ljubav prema svima i bezbožnima i grješnima. To je trijumf nove pravednosti i žrtve koja probija pakleni krug mržnje i od svih, i žrtve i krvnika stvara novo čovječanstvo, novu ljudskost. Ono ima univerzalno značenje. To je početak i izvor, svjetlo progresa u Božju budućnost, u budućnost bez smrti, bez zla i grijeha, vrijeme otkupljenja svega stvorenja, kada će sve postati novo. Početak nove dimenzije koja određuje naš cilj i smisao postojanja. Sjedinjenje konačnog i beskonačnog, čovjeka i Boga.

foto-galerija

Ovom izložbom i dvadeset četvero umjetnika konačno preobražava u beskonačno pobjeđujući vlastitu smrtnost svojom umjetnošću. Pristupajući različito temi Smrti i Uskrsnuća, različitim morfologijama, vrstama i tehnikama oni ipak prenose istu ideju – dio božanske svjetlosti, trag božanskog nadahnuća dat u potezu kista, eksploziji boje, u strasti modeliranja i u svakom komadiću složenog mozaika. PAULA BANIĆ, NINA IRIS BEŠLIĆ, VLADIMIR VLATKO BLAŽANOVIĆ, TAMARA BRMBOTA, NENA BRKIĆ,EMILIJA DUPAROVA, IRIS BONDORA DVORNIK, IRENA GAYATRI HORVAT, RINELLA IVANKOVIĆ, JADRANKA KRAJNOVIĆ, VLADIMIR MEGLIĆ, DUBRAVKO MOKROVIĆ, ŽELJKO MUCKO,LEILA MICHIELI VOJVODA, DAFNE PERKOVIĆ, SREĆKO PLANINIĆ, MARIJA PUZAK, DAVORIN RADIĆ, KRUNISLAV STOJANOVSKI, IRENA VASILJ i MIROSLAV ŽUPANČIĆ na samu Cvjetnicu, kao ulazak u Veliki tjedan, podijeliti će s nama fascinaciju i inspiraciju najvećom novozavjetnom istinom Božjom – Uskrsnućem.

Sanda Stanaćev Bajzek

image001