Skip to content

Danijel Žeželj: Prije nego li dođem k tebi

U četvrtak, 2. travnja u 19 sati U Galeriji Karas, u Praškoj 4 u Zagrebu, otvara se izložba crteža i grafika Danijela Žeželja, naziva „Prije nego li dođem k tebi”. Izložba se realizira kao dio ULUPUH-ovih programa u Galeriji Karas

DZ-03Grafike su nastale kao ilustracije izabranih poetskih tekstova ruskog avangardnog klasika apsurda Daniila Ivanoviča Harmsa (1905.‒1942.)

„Komunikacija Daniila i Danijela odvija se posredstvom vremeplovne pošte kao medija jer bez obzira na sto godina razmaka ne stiče se dojam bilo kakve vremenske nepodudarnosti. I jedan i drugi, naime, kao da svoje realizacije ubacuju u vremenski sandučić gdje one jednostavno postoje, gotovo je nemoguće odrediti trenutak njihova nastanka kao i pretpostaviti vrijeme u kojem bi mogle izgubiti na aktualnosti. Smještene u toj vanvremenskoj zoni ostvaruju dijalog kako međusobno tako i s ostalim stanovnicima zgrade onkraj vremena, bez problema se sporazumijevajući iako govoreći svaki na svom jeziku. Fragmenti tog razgovora, bilo u stihovima ili slikama, ponekad polaze od realnog neosjetno ga napuštajući ali ne kao da odbacuju balast nego se od konkretnog asocijacijom odražavaju u neodredivost čije obrise i smjer kretanja i dalje naznačava polazište. Drugi puta stvarnosti uopće i nema, nema čvrstih točaka koje bi nam narativom mogle predložiti putokaz, nema vidljivih obilježja niti bilo kakvih atributa ispisane ili iscrtane konstrukcije, nego kao da je pjesma ili slika sama odlučila baš tako biti..” (Boris Greiner, iz predgovora)

DZ-17Danijel Žeželj autor je stripova, animator, grafičar i ilustrator. Objavljivao je u časopisima i s izdavačima DC Comics/Vertigo, Marvel, Dark Horse, The New York Times, Harper’s Magazine, Dargaud, Grifo Edizioni, Hazard, itd. Autor je više od dvadeset strip albuma i tri animirana filma. Jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat. Živi i radi u Brooklynu i Zagrebu.

Izložba će se moći pogledati do 12. travnja.