Skip to content

Uz promociju knjige “Split za početnike” u Zagrebu

Pojave, pojmovi, osobe, fenomeni kao poučnozabavni vodič

Split za pocetnike naslovnica tvrdiRenato Baretić i Ivica Ivanišević napisali su knjigu Split za početnike s podnaslovom Abeceda grada, a ona je tiskana ove godine (na 256 stranica) u izdanju Nakladničke kuće Znanje. Predstavljanje te knjige bit će u petak, 27. ožujka 2015. u Zagrebu, u 20.30 sati u VIP clubu na Trgu bana Jelačića 9. Na promociji će uz autore sudjelovati Ivo Žanić kao urednik knjige te Zvonimir Čimić kao direktor izdavaćle kuće Znanje.

Evo kako Ivo Žanić, urednik knjige, to splitsko štivo tumači:

«Jeste li znali da će vam sugovornik u Splitu izrazom “A?” poručiti da vas nije najbolje čuo, izrazom “AE!” ili “E!” izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom “EEE…” se naizgled složiti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom „AJME!” podijeliti s vama čitav spektar osjećaja – od veselja ili užasa do straha ili ushita?

Nepretenciozni i poučnozabavni vodič Split za početnike nastao zajedničkim snagama iz pera novinara i pisaca Renata Baretića i Ivice Ivaniševića, dobrohotni je pokušaj uravnoteženja odnosa prema gradu kojeg i obožavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma. O Splitu je već napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, učenih i mudrih knjiga, no autori poručuju da Split za početnike nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o priručniku za početničko, površinsko snalaženje u jednom starom, vazda vrijućem gradu.

… Saznat će što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir, i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu.

Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični.

See also  Koncerti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu (i Đakovu)

Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, često ni sami dotad ne znajući za njih, a temeljna namjera bila je iznjedriti štivo ugodno za čitanje, koje će zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika. A za sve koji će „grintati” kako neki bitni pojmovi nisu ušli u ovu knjigu, na kraju su rezervne stranice s abecedarijem i odgovarajućim prostorom, tako da joj i sami, svojim upisima, mogu pridonijeti. « – tako piše urednik knjige Ivo Žanić.

I autori se u knjizi predstavljaju originalno s naglaskom na relaciji Split Zagreb i suranji izemeđu dvojice pisaca:

BARETIĆ, Renato, Barni (1963.) – rođeni Zagrepčanin, 1996. definitivno se preselio u Split, odakle do danas promatra svijet drugim očima. Novinar, samostalni autor nekolicine proznih i poetskih knjiga te pregršta kolaborativnih naslova, većinom supotpisanih s → Ivicom IVANIŠEVIĆEM.

IVANIŠEVIĆ, Ivica (1964.) – rođeni, pače korijenski Splićanin, sredinom osamdesetih otišao na studij u Zagreb, odakle se nesmotreno vratio u Split. Novinar i pisac opće prakse, samostalni i pridruženi, s → Renatom BARETIĆEM već dulje vrijeme razvija tehniku autorskog paralel-slaloma.

Nives Gajdobranski