Skip to content

Oni dolaze… Vlatka Škoro: Pol čovjek, Paul Newman

vlatka škorić 1

Otvorenje izložbe Pol čovjek, Paul Newman, umjetnice Vlatke Škoro, održat će se u srijedu, 01. travnja u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izložba je dio projekta Oni dolaze…. Otvorena je do 11. travnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

U svome kiparsko-istraživačkom radu Vlatka Škoro, polaznica poslijediplomskog studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, spaja osobni imaginarij hibridnih stvorenja s novim tehnološkim mogućnostima, pomičući tako granice samoga medija. Antropomorfno predimenzionirano biće nastanjuje naš prostor poput glasnika iz neke druge dimenzije. Noseći ljudska i životinjska obilježja on ne pripada ni jednom od dvaju svjetova i uvlači nas u svoj vlastiti prostor mita.

“Gotovo intuitivno autorica svog ježolikog stvora zaodijeva blještavom zlatnom površinom koja titra na dubokom mat crnom poliesteru. Dok pristupamo mračnoj dvorani galerije dočekuje nas muklo odzvanjanje, zemljani zvuk koji se širi i lagano nas uvlači u mističnu atmosferu. ….”

“…Rad posjeduje snažnu kiparsku komponentu – riječ je o pravoj monumentalnoj skulpturi čija živa modelacija i vidljiv trag ruke naglašavaju mekoću i snagu tog golemog i pomalo nezgrapnog tijela koje se nadvija nad nama…” (Ana Bedenko)

vlatka škorić 2

Prema riječima autorice ovaj rad nije kritika, ali vrlo ozbiljno govori o svijetu i čovjeku, njihovoj simbiozi i zajedničkom kretanju. Hibrid upozorava, opominje, osvještava, ali uz osmijeh i zadirkivanje. Što nam ustvari poručuje, provjerite u Galeriji SC .

Vlatka Škoro rođena je 1987. godine u Osijeku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Trenutno je na doktorskom studiju kiparstva na ALU u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Vinkovcima i dr. Sudjelovala je na brojnim radionicama i festivalima u Zagrebu, Vinkovcima, Našicama, Puli i dr.
Dobitnica je Grand Prix nagrade Erste fragmenti 2010. godine.

Oni dolaze… je projekt čiji je cilj promovirati mlade autore koji su tek (ili još nisu) napustili sustav Akademije te se upoznaju s novim sustavima i kodovima koje diktira umjetnička „scena” izvan nje. Ujedno, umjetnici na projektu rade s mladim povjesničarima umjetnosti i kustosima te zajednički realiziraju samostalne izložbe navedenih autora. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih umjetnika i kustosa čime se razvija spona i mreža novih generacija te, nadamo se, i budući zanimljivi projekti.

See also  Pula - Izložba slika Đurđe Merle u galeriji Milotić

vlatka škorić 3